Prisjetili smo se kako je nekad funkcionirala mješalica, ali ne za beton, nego za – rublje!

Jasmina Grgurić Zanze
11. rujna 2019.
Foto dana
A- A+

Mješalica za rublje u vrijeme centrifuge zvuči doslovno kao šala. No, da nipošto nije riječ o pošalici, nego svojevremeno vrlo naprednom izumu, dokazuje reklama Tehnomehanike koja je na tržište bivše države izbacila preteču veš mašine – stroj za pranje rublja sličan mješalici za beton. Njegovo bi korištenje danas bila prava muka, ali onda je predstavljao spas u mnogim kućanstvima.

Zanima vas kako je funkcionirao stroj, nalik bubnju ili mješalici, za pranje rublja? Detaljne upute otkriva nam reklama Tehnomehanike, a koju je na društvenim mrežama objavio zagrebački Tehnički muzej “Nikola Tesla”.

“Stroj je izrađen od kvalitetnog aluminijskom materijala, zaštićen eloksiranjem u pastelnim bojama. Sastoji se od posude s poklopcem koji se hermetički zatvara i metalnog postolja koje se može podešavati prema potrebi.

Ako imate kupaonicu stroj s postoljem, koje se može podešavati prema širini kade, postavite na kadu. U ostalim slučajevima stroj se postavi na stol, klupu i slično. Kada se stroj postavi, otvori se poklopac i u bubanj se stavi rublje u količini od tri do četiri kilograma.

Nakon toga bubanj se napuni vrućom vodom, temperature prema tablici, tako da rublje bude potopljeno dva prsta ispod površine vode. Vode naliti do tri četvrtine visine bubnja. Tada se stavi 40 do 80 grama deterdženta i poklopac zatvori vijkom, tako da ne propušta vodu. Sada je stroj spreman za rad.

Ručicom za okretanje bubanj se okreće pet do šest okretaja na desno, zatim pet do šest okretaja na lijevo. Iza toga ostavite stroj da miruje nekoliko minuta, a za to vrijeme nemojte skidati poklopac. Što duže rublje ostane pod pritiskom, to će ono biti bjelije. Time je proces pranja završen.”

 

Prisjetili smo se kako je nekad funkcionirala mješalica, ali ne za beton, nego za – rublje!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap