Novine prije 90 godina: “Hoće žena brkata čovjeka. A ne babu”

Josip Mihaljević
2. rujna 2019.
Foto dana
A- A+

Na Instagramu je osvano mali članak iz novina koje su po svemu sudeći izašle 1931. godine. Kratka vijest opisuje tragikomičnu scenu iz Pariza, kada su brkovi na muškarcu bili puno veći adut nego što su danas.

Ako gledate dokumentarne filmove s fokusom na prijelaz iz 19. u 20. stoljeće, vjerojatno ste primijetili dvije komponente muške mode – brk i šešir. Nakon I. svjetskog rata i brkova i šešira bilo je sve manje, a koliko su brkovi bili važni ilustrira i ova vijest tiskana 1931. godine. Naslov je doista zvučan – Hoće žena brkata čovjeka. A ne babu.

“Jedna tragikomična scena odigrala se neki dan u Parizu. Neki 45-godišnji gospodin Gantelet, došao je oko podne kući. Dok je ujutro otišao na posao sa zafitiljenim brčićima vratio se u podne kući bez brkova. Kada ga je žena vidjela da je bez brkova, sasula je na njega vatru:

“Šta, zar bez brkova? A ja, ja ću tražiti rastavu braka. Nećeš me više poljubiti. Zar da ja ne osjetim šta je muški poljubac. Da sam ja htjela, da se sa babama ljubim ne bi se ni udavala. Nosi mi se s očiju”

Žena je vezla i vezla jezikom dok nije čovjeka otjerala od kuće. Sav skriven, muž je izišao iz kuće i uputio se na jedan most, prekoračio preko ograde i bacio se u Seinu. Na sreću njegovu, slučajno je ispod mosta išao jedan čamac pa su ga izvukli.

“Što ste me spasili, jadikovao je on. Mene žena više neće, nemam brkova.”

No, oni su ga kao i policija utješili pa je otišao kući, gdje ga je žena dočekala i oprostila mu što je obrijao brkove, ali je tražila da to više ne čini.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap