Kako je nastao legendarni komodorac? Računalo za mase, a ne za klase!

Jasmina Grgurić
1. veljače 2021.
Foto dana
A- A+

Najobičniji pametni telefon danas nam nudi neusporedivo više opcija nego legendarno prvo kućno računalo koje je u naše domove, ako smo imali sreće, ušlo 80-ih godina. S popularnim komodorcom koji je nekad bio sinonim za rad, ali i zabavu, rado se vraćamo gotovo četiri desetljeća natrag u mladost.

Objavljuje Tehnički muzej Nikola TeslaNedjelja, 31. siječnja 2021.

 

Tehnički muzej Nikola Tesla odlučio nas je danas vratiti gotovo četiri desetljeća u mladost, i to s legendarnim komodorcom. Ovaj najpopularniji i najprodavaniji kompjutor 80-ih odredio je smjer digitalne komunikacije čitavih generacija.

Preteči Commodore PET predstavljen je 1977. godine, a Commodore 64 koji je predstavljen 1982. godine postao je najbolje prodavano osobno računalo u povijesti. A povijest njegova nastanka više je nego zanimljiva.

Objavljuje Tehnički muzej Nikola TeslaNedjelja, 31. siječnja 2021.

 

Naime, malo je poznato kako iza kompanije Commodore stoji poljski Židov Idek Trzmiel. Preživjevši kao dječak Auschwitz i susret s njegovim “Anđelom smrti” dr. Mengeleom, nakon oslobođenja emigrira u SAD gdje anglicizira svoje ime u Jack Tramiel. Zahvaljujući novčanoj potpori američke vojske nakon odsluženog vojnog roka, 1953. godine osniva malenu tvrtku koja se bavila popravkom pisaćih strojeva te joj daje vojskom inspirirano ime – Commodore.

Ranih 1960-ih zbog priliva kvalitetnih i jeftinih japanskih pisaćih mašina na američko tržište posao zapada u krizu, stoga se s partnerom odlučuje preusmjeriti na posao proizvodnje računskih strojeva. Tijekom poslovnog putovanja u Japan uviđa kako na scenu stupaju digitalni kalkulatori koje će sasvim sigurno istisnuti klasične računske strojeve, stoga se upušta u poduhvat proizvodnje kalkulatora. U tom procesu uz nemalu pomoć vrsnih inženjera s kojima surađuje ubrzo shvaća kako se budućnost nalazi u računalima te počinje stvarati povijest.

Objavljuje Tehnički muzej Nikola TeslaNedjelja, 31. siječnja 2021.

 

Računalo Commodore PET predstavljeno je 1977. godine, a Commodore 64 koji je predstavljen 1982. godine postao je najbolje prodavano osobno računalo u povijesti. Jack Tramiel ostao je vjeran svojoj maksimi: “Radimo računalo za mase, ne za klase!”, što je rezultiralo ukupnim brojem od oko 17 milijuna prodanih računala Commodore 64.

U Hrvatskoj su mnogi svoje prve korake vezane uz računalstvo, pa makar i kroz igranje nezaboravnih računalnih igara, napravili upravo na Commodoru 64.

Objavljuje Tehnički muzej Nikola TeslaNedjelja, 31. siječnja 2021.

 

Tehnički muzej Nikola Tesla u svom fundusu čuva primjerke računala Commodore PET, Commodore 64, Commodore 128 te čak i rijetke primjerke kalkulatora Commmodore.

Kako je nastao legendarni komodorac? Računalo za mase, a ne za klase!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap