[FOTO] Rođena je država Hrvatska, neka joj je dug i sretan život

Jelena Ratko
25. lipnja 2018.
Foto dana
A- A+

Na Dan državnosti prisjećamo se prvog višestranačkog zasjedanja hrvatskog Sabora i donošenje Ustavne odluke o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske. Predsjednik Tuđman nazvao je to činom slobode kojim još jedan narod nastoji postati dijelom zajednice slobodnoga svijeta.

Zasjedanje 30. svibnja i govor predsjednika Tuđmana | Foto: screenshot YouTube

Predsjednik Hrvatskoga sabora Žarko Domljan je nakon izglasavanja državne nezavisnosti rekao: “Rođena je država Hrvatska! Neka joj je dug i sretan život.”

U svom govoru, predsjednik Republike Franjo Tuđman je istaknuo: “Mi ne možemo više podržavati život u zajedničkoj državi, u kojoj postoji neprekidna, pritajena i javna agresija, patološka mržnja i zloća prema svemu izvornome hrvatskom. U državnoj zajednici, u kojoj smo suočeni s uzastopnim prijetnjama upotrebe sile, kako one zajedničke, tako i ilegalne u obliku buntovništva i terorizma. Proglašujući samostalnost Hrvatske, mi činimo isto ono što i svi narodi svijeta na putu postizanja svoje neovisnosti i to iz istih, prirodnih i vrhonaravnih razloga.”

Dana 25. lipnja 1991. godine, Hrvatski sabor donio je Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske. Republika Hrvatska na današnji dan postala je samostalna država.

Do 2001. godine, Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja, na dan kada je konstituiran prvi višestranački Sabor 1990. godine. Danas, na taj datum obilježava se Dan Hrvatskoga sabora.

Foto: screenshot YouTube

Prigodom usvajanja Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, Tuđman je rekao: “S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta.”

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap