Foto dana: Kuhinjske krpe su nekada krasile zidove, a imale su i posebne poruke

Ana Kanazir
3. rujna 2023.
Foto dana
A- A+

Kuhinjske krpe se nekada nisu koristile samo za brisanje posuđa ili stolova. Neke od njih su na sebi imale zanimljive natpise, slike i motive, a najčešće su krasile zidove kuhinja. Ove krpe bi uvijek privukle pažnju gostiju, a privukle su i našu pažnju na manifestaciji ‘Kaj su jeli naši stari’.

Kuhinjske krpe s natpisima i izvezenim slikama

Kuhinjske krpe | Foto: Ramona Ščuric, Canva

Kuhinjske krpe su nekada imale istu namjenu kao i danas, ali postojale su i platnene krpe na kojima je bila najčešće izvezena nekakva slika, a uz to se na njima nalazio i natpis koji je uvijek zapravo bio poruka.

Kaj su jeli naši stari
Video: Donosimo dio atmosfere s manifestacije 'Kaj su jeli naši stari'

Najpoznatiji natpis na krpi je tako ‘Kuharice manje zbori da ti jelo ne izgori’. Uz ovaj natpis su se mogli vidjeti i razni drugi natpisi, ali i slike koje su prikazivale motive i predmete koji su bili dio običaja tog doba. Ove krpe za zid su se nazivale još i ‘kuharice’, a obično su stajale na kuhinjskom zidu, iznad štednjaka, sudopera ili stola. Bile su vrlo popularne, a pažnju su mamile zbog svojeg izgleda ili poruke, ali i svoje funkcije. Nerijetko su tako služile kao zaštita zida od prskanja ulja ili druge hrane koja se kuhala.

Platnene krpe su služile zapravo kao umjetničko platno, a svaka poruka ili slika na njima je bila ručno vezena i ostavljena u nasljeđe. Danas nažalost malo kuhinja krase ove krpe pa nas je posebno razveselilo kada smo ih vidjeli sve na jednom mjestu u Vrbovcu, na manifestaciji ‘Kaj su jeli naši stari’. Na ovoj manifestaciji smo probali i neka tradicionalna jela, što možete vidjeti u ovom tekstu.

U galeriji možete vidjeti zanimljive krpe s natpisima i slikama:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap