Dobra stara žica: Zbog ovakvih trenutaka izumili su pokretne telefone

Jasmina Grgurić
21. siječnja 2020.
Foto dana
A- A+

Kada gledamo ovu fotografiju koja se širi društvenim mrežama, ne možemo se odlučiti nedostaju li nam stari žičani telefoni ili smo sretni što smo ih se riješili jednom zauvijek. Moramo priznati da nam zapravo u praktičnom smislu nimalo ne fale, ali stavljeni u društveni kontekst, oni su imali svoju ulogu za kojom smo, priznajemo, malo sentimentalni.

Gospođa je napravila frizuru, obukla haljinu, uzela torbicu i uputila se u središte grada. Kada je izašla iz zgrade, zazvonio je telefon. Javila se kći, ali poziv je bio za mamu pa joj je doviknula i kroz prozor pružila slušalicu žicom povezanu za telefonski uređaj. Srećom, žive na prvom katu…

Dobro, nismo baš sigurni u ovaj scenarij, ali otprilike je zasigurno tako nekako bilo. Vrijeme koje zorno ilustrira ova fotografija nije nam nudilo nikakvu privatnost kada je o telefonskim pozivima riječ. Uređaji su bili fiksni pa su razgovor slušali svi prisutni u prostoriji, što je znalo biti neugodno.

Kada malo bolje razmislimo, uopće nije čudno što ova gospođa razgovara na telefon nasred ceste, jer upravo svi mi to danas činimo putem svojih mobitela. Oni su nam dali privatnost i slobodu kretanja, ali s druge strane zakinuli su nas za razne vrste neobičnih društvenih interakcija i zgoda poput prizora na slici.