Baka Melanija podijelila fotografiju svojih veselih goblena iz 80-ih

Jasmina Grgurić
10. veljače 2020.
Foto dana
A- A+

Jer osamdesete su bile godine… Da, i starije i nešto mlađe generacije pamte 80-e kao doista posebno razdoblje u našim životima. Možda su sjećanja pozitivna između ostaloga i zato što je nakon njih došao rat, kada smo dobili državu, ali smo ponešto, kako to obično u životu jest, i izgubili. Možda se čini nevažnim, ali mnogi su ostali i bez svojih obiteljskih goblena…

Foto: Retroteka/FB

Zidove domova naših baka osamdesetih su godina krasili gobleni. Neki ih kao dio obiteljskog naslijeđa ponosno pokazuju i čuvaju i danas, dok su mnogi završili na dnu podruma, ormara ili su jednostavno izgubljeni…

Prva asocijacija na goblene svakako je raskošni okvir unutar kojeg se nalaze predivno izvezena četiri godišnja doba. Wiehlerovi gobleni cijenjeni su i posebni, nekada su ih izrađivale mnoge majke i bake, a danas tek one rijetke.

No, među ovakvom vrstom veza nalazi se pregršt predivnih, šarenih i veselih motiva. Upravo takvi su i likovi iz popularnih Štrumpfova koje je 80-ih godina izradila i gospođa Melanija Opsenica. Svoje radove čuva i danas, a fotografije s njihovim prikazom objavila je u Facebook grupi Retroteka.

“Vezla sam ih za svoju djecu 1984 godine, danas ih gledaju unuci, ali ipak najviše ja” – kroz smijeh je napisala gospođa Melanija.