Umro Vlado Pravdić: Mnogi će ga pamtiti kao klavijaturista Bijelog dugmeta i Indexa

Luka Kalac
5. prosinca 2023.
Crna kronika
A- A+

Posljednjih nekoliko godina Vlado Pravdić se borio s teškom bolešću, a nažalost, ona je uzela svoj danak samo dva dana prije njegovog 74. rođendana. Iza njega je bogat glazbeni put, a većina će ga pamtiti kao klavijaturista Bijelog dugmeta i Indexa.

Foto: Unsplash

Klavijaturist Vlado Pravdić izgubio je višegodišnju bitku s teškom bolešću i preminuo je u ponedjeljak navečer u Splitu, potvrdila je njegova prijateljica za avaz.ba. Inače, Pravdić je umro samo dva dana prije svog 74. rođendana.

Život Vlade Pravdića je od malih nogu bio usko vezan za glazbu. Već u osmoj godini života je pokazao je interes za klavirom zbog kojeg je upisao glazbenu školu u rodnom Sarajevu. Nakon osnovne glazbene škole, završio je i srednju, ali prema očekivanjima mnogih, nije upisao Glazbenu akademiju, već Prirodoslovno-matematički fakultet u Sarajevu gdje je studirao fiziku.

Svoj glazbeni put započeo je u tinejdžerskim danima kada se pridružio grupi Walkins 1965. i s njima svirao iduće tri godine. Nakon toga je 1970. svirao s grupom Kost, a već iduće godine pridružio se Ambasadorima. Iste godine završio je i tu glazbenu suradnju te se pridružio Indexima s kojima je svirao od 1971. do 1973. godine.

Iste godine kada je napustio Indexe, sprijateljio se s Goranom Bregovićem i s njime svirao u grupi Jutro. Raspadom te grupe, većina članova je osnovala Bijelo dugme na čija je prva dva albuma klavijature svirao pokojni Pravdić. U jesen 1976. na njegovo mjesto je došao Laza Ristovski, a samo dvije godine poslije, Pravdić je ponovno zasjeo za klavijature. S Bijelim dugmetom Pravdić je svirao do 1987. godine nakon čega je uslijedio njegovo povlačenje s glazbene scene.

Iznimku je napravio 2005. godine kada se vratio dugmetu na njihovoj oproštajnoj turneji.

Od Vlade Pravdića se oprostio i jedan od pjevača Bijelog dugmeta, Alen Islamović koji je na svom Instagram profilu objavio fotografiju pokojnika i u pozadini logo benda.

– Vlado, neka ti je laka zemlja. Bio si iskren i dobar čovjek. Bilo mi je uvijek zadovoljstvo biti u tvom društvu. Iskreno saučešće tvojoj djeci i obitelji ma gdje bili, stoji na Instagram profilu 66-godišnjeg bosansokhercegovačkog pjevača Islamovića.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alen Islamovic (@music.alen.islamovic)

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap