Preminuo urednik, publicist i novinar Zdravko Strižić; gospodin s tekicom i olovkom

Jasmina Grgurić Zanze
8. siječnja 2024.
Crna kronika
A- A+

Urednik, publicist, istraživač, a prije svega novinar Zdravko Strižić preminuo je u 79. godini života. Strigo je, kako su ga od milja zvali, neumorno do samog kraja radio novinarski posao te istraživao i objavljivao zanimljivosti iz hrvatske povijesti. Iza njega je impozantan polustoljetni novinarski put, protkan humorom, ljubavlju, profesionalnošću i općenito, ljudskošću.

Zdravko Strižić

Zdravko Strižić preminuo u 79. godini života

Urednik, publicist i novinar Zdravko Strižić iz Siska preminuo je sinoć u 79. godini života nakon kratke i teške bolesti. Ovaj strastveni doajen novinarstva kakvo se danas nalazi tek u tragovima, nije prestao stvarati ni u desetljeću nakon što je otišao u mirovinu kao zaposlenik Večernjeg lista.

Zanatu naučio brojne generacije mladih novinara

Dvojac koji istražuje nepoznate činjenice o Augustu Šenoi i Dori Maar

Sve donedavno radio je kao dopisnik Hine, a većinu stvaralaštva u mirovini posvetio je istraživanju značajnih povijesnih detalja i ličnosti, poput nepoznatih činjenica o Augustu Šenoi i Picassovoj Dori Maar, o čemu smo pisali ovdje. Zanimljive crtice hrvatske povijesti istraživao je i objavljivao s novinarom Vladimirom Pjaltarom, koji je prije nešto više od tri godine preminuo, također u 79. godini života. Zajedno su objavili ‘Priče s obala Kupe i Save’ te ‘Leksikon novinarstva Sisačko-moslavačke županije’.

Impozantan je Strižićev novinarski put koji je trajao više od pola stoljeća. Počeo je u nekadašnjem Jedinstvu, a radio je i kao dopisnik za Sportske novosti. Bio je posljednji glavni urednik Vjesnika Željezare do njezina gašenja 1995. godine kada se zaposlio u Večernjem listu, gdje je radio do mirovine, jedno vrijeme i kao urednik. Kao vrsni znalac i poznavatelj novinarske struke, Zdravko je ovom zanatu naučio generacije mladih novinara koje su prošle kroz redakciju sisačkog Večernjaka. Strigo, kako su ga kolege zvali od milja, znao je odgovor na svako pitanje, a kao mentor najprije je bio – čovjek.

Gospodin suptilnog humora koji je volio pisati i jedriti

Kao novinar isprofilirao se u zahtjevnim temama gospodarstva, obrtništva i poduzetništva, a bio je i strastveni zaljubljenik u likovnu umjetnost, posebice opus Slave Strielga. Strižić je karijeru ostvario i kao dopisnik Televizije Zagreb, kasnije HRT-a. Tijekom cijele karijere bio je aktivan u novinarskim strukovnim organizacijama, a bio je i član Povjerenstva HND-a za pokretanje i organizaciju studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Za zasluge u ratnom izvještavanju odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata te medaljama Bljesak i Oluja. Dobitnik je i više strukovnih i drugih nagrada za svoj novinarski rad, Zlatnog pera i Zlatne Viktorije.

Strigo je volio živjeti, pisati i jedriti, bio je gospodin velika srca i suptilnog humora i baš nikada ga se nije moglo vidjeti bez tekice i olovke. Osim obitelji, iza sebe je neutješnima ostavio i širok krug kolega i suradnika s kojima je pio jutarnju kavu praktički do samog kraja. Ispraćaj voljenog kolege, oca i supruga bit će u srijedu, 10. siječnja u 14 sati na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap