Mlađe osobe ušle u kuću umirovljenika, pretukli ih i pokušali im ukrasti novac

Ana Kanazir
11. siječnja 2024.
Crna kronika
A- A+

Prošle godine u lipnju su četiri mlađe osobe u jednoj općini na području Koprivničko-križevačke županije ušle u kuću u kojoj žive 79-godišnjakinja i 83-godišnjak u potrazi za novcem i vrijednim stvarima. Iako je i ovo dovoljno grozno, mlade osobe su prije pretraživanje kuće prvo zadali više udaraca rukama i nogama po glavi i tijelu umirovljenika i potom su ih srušili na pod. Nasilnici su potom tražili novac, ali pošto ga nisu pronašli pobjegli su iz kuće. Protiv njih je podignuta optužnica, a za maloljetnike su podneseni prijedlozi za izricanje odgojnih mjera.

Umirovljenici zagrljeni na trosjedu

Umirovljeni par | Foto: Ilustracija, Pexels, Pavel Danilyuk

Strašno nasilje nad starijima se dogodilo u njihovom domu u lipnju prošle godine. U kuću su im ušle mlade osobe, pretukle ih, a potom tražile novac i vrijedne stvari po domu, ali kada nisu ništa pronašli su pobjegli.

Nasilje nad starijima | Unsplash
Nasilje nad starijima: "Osobe koje su više izložene nasilju, manje spremne da ga prijave"

U lipnju prošle godine su 33-godišnjakinja i 32-godišnjakinja, kao i dvoje maloljetnika ušli u kuću u jednoj općini na području Koprivničko-križevačke županije u kojoj žive 79-godišnjakinja i 83-godišnjak. Iako su tražili novac i vrijedne stvari, prvo su umirovljenicima zadali više udaraca rukama i nogama po glavi i tijelu, a potom ih srušili na tlo. Kao da to nije bilo dovoljno, 33-godišnjakinja je oboje poprskala sprejom po licu pri čemu je umirovljenica zadobila teške ozljede, prijelom kosti lica i oka, a 83-godišnjak je lakše ozlijeđen.

Nakon toga su okrivljenici pretražili kuću kako bi pronašli novac i vrijedne stvari, ali kako nisu ništa pronašli su pobjegli. Ova kaznena djela će ipak doći na naplatu jer je Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici provelo istragu i pripremni postupak, a potom je podiglo optužnicu i prijedloge za izricanje odgojnih mjera prema maloljetnicima pred Općinskim sudom u Koprivnici.

Nasilje nad starijima je inače vrlo često jer ih se smatra slabijima, ali i lakim metama za provalnike i lopove. Ipak, osim ovakve vrste nasilja, stariji su često i žrtve obiteljskog nasilja kojeg rijetko prijavljuju. Češće žrtve nasilja su ženske osobe, a žrtve su često i žene s invaliditetom, a najčešći počinitelji su suprug (30,15 posto), sin (16,64 posto) i kćer (14,01) o čemu smo više pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap