Trebaju li unuci za praznike posjećivati djedove i bake? Stručnjaci podvojeni!

Jasmina Grgurić Zanze
30. listopada 2020.
Baka servis
A- A+

Trebaju li unuci posjećivati svoje djedove i bake za praznike? Odgovor na ovo pitanje ne može biti drugačiji nego potvrdan. Međutim, s obzirom na sve goru epidemiološku situaciju trebali bismo jako dobro razmisliti, bilo da je riječ o nedjeljom ručku, okupljanju za Sve svete ili pak nadolazećim božićnim i novogodišnjim blagdanima.

Ilustracija: Rawpixel

Koronavirus je najopasniji za djedove i bake. Trebaju li onda unuci s njima biti na obiteljskim okupljanjima nedjeljom, na praznike i blagdane, pogotovo one najradosnije koji su nam sve bliži? Sve gora epidemiološka situacija nalaže da ove godine preskočimo tradiciju, ostanemo kod kuće i komuniciramo preko društvenih mreža. No, to sigurno nije najbolje rješenje za sve usamljenije starije članove naših obitelji u pandemiji koja traje još od veljače i ne nazire joj se kraj.

Susrete je moguće održati uz planiranje i mjere opreza

No, ako se svi članovi obitelji potrude i isplaniraju susrete unaprijed, rješenja ima, savjetuju stručnjaci. Tako možemo u tjednu prije okupljanja, u idealnom slučaju deset dana ranije, sve kontakte smanjiti na minimum. Na poslu trebamo držati fizičku distancu, nositi masku i izbjegavati javni prijevoz. Mala je to cijena za zaštitu naših starijih, jer o našem ponašanju doslovno ovise njihovi životi, piše Huffington post.

Bilo kakvu bolest, makar to bila sezonska prehlada ili tek blago povišena temperatura, treba shvatiti vrlo ozbiljno i u tom slučaju ne dolaziti na obiteljsko okupljanje, jer dovoljan je samo jedan zaraženi član kako bi zarazio čitavu obitelj.

Izbjegavanja fizičkog kontakta i provjetravanje prostora

Loša garancija nije ni negativan nalaz ukoliko smo se testirali na Covid-19, no ni to ne mora biti pouzdano, jer nalazi mogu biti lažno negativni u prvim danima oboljenja kada simptomi još uvijek nisu toliko izraženi. U svakom slučaju, važno je razgovarati međusobno, uzimati u obzir subjektivne osjećaje i želje te ne zadirkivati osobe koje nas samo žele zaštititi odgovornim ponašanjem.

Mladi Osječani istražili djedove i bake pa poručili: Zovite starije!

A kada do susreta i dođe, ne trebamo biti pretjerano poneseni euforijom, nego ipak prema našim djedovima i bakama održavati fizičku distancu. Ne bi bilo loše iskoristiti i ove posljednje relativno tople i sunčane dane pa se okupljati na otvorenom. Kada dođe zima, važno je da prostorije redovno provjetravamo. Kao opcija tu su i maske, koje nije loše nositi ni u ovakvim situacijama, pogotovo u slučaju kihanja i šmrcanja za zajedničkim stolom. Nije najpraktičnija stvar za jesti i piti, ali svakako je zasad jedina najsigurnija u takvim okolnostima.

Trebaju li unuci za praznike posjećivati djedove i bake? Stručnjaci podvojeni!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap