Berba maslina: Većina sorti još nije za branje, ali jedna bi mogla biti zrela ranije
Većina sorti maslina u Hrvatskoj još stvara ulje, a sorta oblica bi se mogla brati ranije. Ispitivanje zrelosti plodova maslina počelo je ove godine 1. rujna i planira se završiti kad maslina dostigne maksimalni sadržaj ulja u plodovima. Ministarstvo poljoprivrede od 2018. godine provodi projekt ‘Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja’ kojim se maslinarima daju preporuke za pravovremenu berbu.

Branje maslina | Foto: Pexels
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od 2018. godine provodi projekt ‘Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja’. Cilj je maslinarima dati preporuke za pravovremenu berbu maslina. Uzorkovanje plodova maslina za ispitivanje zrelosti počelo je ove godine 1. rujna 2025. i planira se završiti kad maslina dostigne maksimalni sadržaj ulja u plodovima. Maslinovo ulje odličan je izvor zdravih masnoća, a jedno je od temeljnih komponenti mediteranske prehrane. Više o tome pročitajte ovdje.
Maslinici imaju dovoljnu količinu vlage
Plan je uzrokovanje maslina dovršiti oko 17. studenog, ali ovisno o sorti i području uzgoja maslina. Uzorkovanje za analize obavlja se svakih sedam dana, na devet područja uzgoja duž hrvatskog priobalja – Zapadna obala Istre, što uključuje sjeverni i južni dio, Hrvatsko primorje, odnosno otoke Krk i Rab, Sjevernu Dalmaciju, to jest Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju te Srednju Dalmaciju s otocima Šolta, Brač i Hvar. Uključeni su u uzorkovanje i poluotok Pelješac te otok Korčula. Uzorkovanje se odvija na više sorata maslina, a to su buža, istarska bjelica, leccino, oblica, plominka, slivnjača, mašnjača, krvavica, levantinka, lastovka i drobnica.
– Ukupno stanje u maslinarskim područjima Republike Hrvatsko obilježeno je za sada dovoljnim količinama vlage, to jest kiše. Pokazatelj je i dobar početni razvojni ciklus masline; razvoj pupa, razvoj lista i pojava cvatova. Što se pokazalo dobro za oplodnju i stvaranje zametaka. Kroz ljetni dio godine, radi visokih temperatura, dubinske evaporacije tla, suše došlo je do djelomičnog otresanja krošnje i rijeđenja zametnutog ploda, poručili su iz Ministarstva poljoprivrede.
Većina sorti još stvara ulje, a jedna bi se mogla brati ranije
Plod masline u svim maslinarskim područjima Hrvatske je nezreo za berbu, točnije akumulacija ulja nije još završila. Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom, većina sorti još uvijek stvara ulje. Nakupljanje ulja odvija se postepeno i jednoliko. Vremenski uvjeti su idealni, temperature su ispod 32 stupnja Celzijusa. To je povoljno za dobro nakupljanje ulja u maslinama. Količina vode u plodovima nije prevelika što će biti dobro kod prerade, kako su pojasnili.
– Berba sorte masline oblica mogla bi biti ranije nego inače što znači da će maslinari umjesto uobičajenih termina od 20. listopada do 10. studenog, svoju berbu započeti već početkom listopada mjeseca. Osim ove preporuke o berbi sorte masline oblica s početkom listopada, preporuka je da maslinari provode ekološku ili konvencionalnu zaštitu protiv maslinove muhe koja bi veliku štetu mogla napraviti u mnogim maslinicima, istaknuli su iz Ministarstva.
Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.