Umjetna inteligencija: Donosimo pet načina kako će pomoći starijim ljudima diljem svijeta

Josip Mihaljević
5. studenoga 2018.
Zdravlje
A- A+

Umjetna inteligencija je svakako jedna od tehnologija koja bi mogla dodatno promijeniti svijet koji se svakih nekoliko godina prilagođava novim tehnologijama. Uporaba umjetne inteligencije neće imati nekakva posebna ograničenja, a ako zaživi, mogla bi se uvući u sve pore društva. Jedna od njih je i briga o starijima.

umjetna inteligencija

Foto: Pexels

Umjetnom inteligencijom nazivamo svaki neživi sustav koji ima sposobnost snalaženja u novim situacijama. Odmah na početku moramo napomenuti da čovječanstvo još uvijek nije u stanju proizvesti umjetnu inteligenciju koja bi se približila čovjekovoj svijesti, a čitavo polje je u ovom trenutku predmet dubokih filozofskih rasprava.

Koliko brzo napreduje razvoj tehnologije, umjetna inteligencija bi mogla biti iza ugla, a već danas se tehnologija koja je bazirana na umjetnoj inteligenciji koristi posvuda po svijetu.

Uz sve to, u razvijenim dijelovima svijeta stanovništvo ubrzano stari, a njegovatelja je sve manje. Procjenjuje se da će samo u Njemačkoj nedostajati 200.000 zaposlenih u tom sektoru u narednih nekoliko godina, a situacija je slična diljem razvijenog svijeta. Demografske promjene takvih razmjera imat će ogroman utjecaj na društveni, ekonomski i zdravstveni status svih starijih ljudi, a samim time javlja se i potrebita promjena u očuvanju zdravlja, piše forbes.com.

Njegovatelji stoga pokušavaju većinu svojih usluga “prebacivati” na umjetnu inteligenciju, a ona se trenutačno može naći u svakom stupnju pružanja te usluge: od inteligentnog praćenja vaših biometričnih informacija do upoznavanja s bolesti i pomaganju pri liječenju. U nastavku možete pročitati pet revolucionarnih načina kako umjetna inteligencija može pomoći pri njezi starijih ljudi.

1. Automatsko praćenje zdravlja dok ste kod kuće

Kada netko od starijih treba njegu, trebao bi biti pod konstantnim nadzorom, a ako se nešto dogodi – potrebna je brza dijagnoza.

Biotricity je jedna od tvrtki koja nudi uslugu praćenja biometričkog stanja pacijenta automatski, a umjetna inteligencija će pozvati stručnjaka ukoliko primijete da se nešto čudno događa s vašem tijelima. Tu je i CarePredict, tvrtka koja koristi umjetnu inteligenciju kako bi analizirala promjene u vašem tijelu koje mogu upućivati na zdravstvene probleme.

Tu je i novi val uređaja koji se koristi s glasovnom komandom, poput Amazon Echo ili Orbita Health uređaja. Oni pacijentima mogu pomoći s točnim praćenjem kada moraju popiti koji lijek i koordinirati ih u uspješnoj brizi o čuvanju zdravlja.

2. Sat koji će vam pokazivati vrijeme i čuvati vam zdravlje

Tvrtka Apple i tvrtka Fitbit već su napravili malene uređaje koje nosite na zapešću (poput sata), a oni u stvarnom vremenu vrše nadzor nad vašim zdravljem. Istog trenutka pacijentima javljaju kada im je, recimo, pao tlak ili šećer.

Što ih duže koristite, ti uređaji će postati sve više “personalizirani” prema vašim potrebama, a trebali bi biti među najjeftinijim proizvodima koji koriste umjetnu inteligenciju, oko 60 eura komad.

3. Detekcija padova

Kod starijih pacijenata, običan pad može imati katastrofalne posljedice za njihove zdravlje. Zato su tu Xsens, Kardian i Qventus koji imaju ugrađene detektore padova kroz vizualne i audio senzore.

U trenutku kada padnete, oni će odmah kontaktirati hitnu službu i tako pozvati pomoć.

4. Virtualni kompanjoni

Sivi tsunami, tj. starenje stanovništva bit će velik izazov za društvo. Nerealno je očekivati da će svatko kome je pomoć potrebita živjeti u nekoj vrsti njegovateljske institucije. Mnogi će morati živjeti sami, a njima bi mogli pomagati roboti.

Catali Health ima robota Mabua, Institution Robotics imaju robota ElliQ, Reiken ima Robobeara; svi oni su kućni asistenti koji pomažu ljudima koji žive sami i kojima je potrebita pomoć na dnevnoj bazi. I ne samo pomoć oko nekih težih poslova, s njima možete i ćaskati. Ne očekujte mnogo empatije, ali odgovori na pitanje “hoće li danas padati kiša”, “radi li ljekarna na uglu te i te ulice” trebali bi biti sastavni dio njihovog repertoara.

Naravno, uvijek ih možete pitati o zdravstvenim problemima koji vas muče, gledajte na njih kao na enciklopediju s kojom možete pričati. Uz to, pomoću njih možete bez problema nazvati i napraviti video razgovor s članom obitelji bez previše muke.

5. Istraživanje starenja

Tehnologija umjetne intelgencije bit će sastavni dio istraživanja starenja i kod pronalaska načina kako “odgoditi” nepoželjne posljedice starenja.

Tvrtke poput Calcia već pomoću umjetne inteligencije koja je u stanju analizirati velik broj podataka već istražuju fundamentalnu “biologiju starenja”.

Insilico Medicine umjetnu inteligenciju koristi kako bi usavršili lijekove koji bi pomogli kod nepoželjnih posljedica starenja, a Nuritas pronalazi personaliziranu i zdravu prehranu za svakog pojedinca. Zamislite da računalo izračuna da vam fali, recimo, željeza u krvi i odmah vam javi da se najedete cikle? Takav moćan alat mogao bi usmjeravati ljude da žive zdravije, a samim time i žive bolju starost.