Ovih pet vrsta sjemenki izuzetno su zdrave za svaki, a posebno stariji organizam

Jasmina Grgurić
10. kolovoza 2021.
Zdravlje
A- A+

Zbog visokih nutritivnih vrijednosti koje sadrže, sjemenke već u malim količinama hranjivim tvarima uvelike obogaćuju našu prehranu. Popravit će pritom i okus našim jelima, a ovih pet vrsta posebno je zdravo za svaki organizam, pogotovo onaj stariji.

Foto: Pixabay

Najzdraviji dodatak prehrani za kojim možemo posegnuti svakako su sjemenke. Već mala količina opskrbit će naš organizam dragocjenim hranjivim tvarima koja nam često nedostaju. A ovih pet vrsta ima posebne blagodati za svaki, a pogotovo stariji organizam.

Chia sjemenke

Chia je na popularnosti dobila posljednjih godina, i to s punim pravom. Ako njezine sjemenke dosad niste uvrstili u prehranu, svakako je vrijeme da to sada učinite. Naime, jedna žlica ima više vlakana nego cijela kriška kruha od cjelovitih žitarica. Osim što su dobre za probavu, chia sjemenke pune su proteina i omega 3-masnih kiselina, što je od posebne blagodati za naše srce.

Studija iz 2014. godine pokazala je vezu između konzumiranja chia sjemenki i sniženog krvnog tlaka kod osoba sa hipertenzijom. Odlično je i to što dvije porcije chia sjemenki nude istu količinu kalcija kao pola šalica mlijeka, piše Real simple.

Lako se kombiniraju, a kada se namoče mekane su i puštaju svoju sluz pa ih možete konzumirati samostalno ili za doručak dodati jogurtu ili zobenoj kaši.

Sjemenke lana

Želite zdravo srce i stariji ste od 50? Vrijeme je za ovih 12 stvari

Prava riznica zdravlja skriva se upravo u sjemenkama lana. Lan je izvrstan u regulaciji šećera u krvi. Nedavna studija objavljena u časopisu „Nutrition Journal“ izvijestila je da su osobe koje su svakodnevno jele sjemenke lana, bogate vlaknima za regulaciju šećera, povećale osjetljivost na inzulin nakon 12 tjedana.

Dokument iz 2012. u „Nutrition & Metabolism“ ukazuje da sjemenke lana mogu pomoći u snižavanju LDL kolesterola kada se pomiješaju u jogurt.

Trideset grama ovih sjemenki ima dvostruko više omega-3 masnih kiselina nego 115 grama lososa.

Suncokretove sjemenke

Suncokretove sjemenke bogate su selenom i vitaminom E, što znači da imaju visoka antioksidativna svojstva. Naime, samo jedna porcija opskrbit će nas dnevnom dozom vitamina E te tako sačuvati naše moždane stanice od propadanja i spriječiti visoki kolesterol. Istraživanje provedeno 2014. godine na oboljelima od Alzheimerove bolesti pokazalo je da su njihove moždane funkcije sporije propadale nego kod onih koji nisu konzumirali vitamin E.

Sjemenke bundeve

Ove sjemenke su izvor cinka koji pomaže u održavanju ispravnog funkcioniranja imunoloških stanica. Oko 30 grama sjemenki bundeve osigurava oko 20 posto dnevne preporučene vrijednosti cinka. Jedna porcija ima skoro 10 grama proteina, što je oko 20 posto dnevne preporučene doze za žene, koliko sadrži otprilike pola šalice graha.

Sjemenke sezama

Sjemenke sezama bogate su fitosterolom koji regulira naš kolesterol. Naime, pojedina istraživanja koja istražuju vezu između sezama i kolesterola otkrila su da je svakodnevno uzimanje sjemenki sezama imalo pozitivne učinke na razinu lipida, LHL kolesterola i ukupnu razinu kolesterola.

Također, samo četvrtina šalice ima pet puta više željeza od jedne šalice sirovog špinata.

Ovih pet vrsta sjemenki izuzetno su zdrave za svaki, a posebno stariji organizam
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap