Kišete, a ne znate zašto? Možda je alergija! Provjerite peludnu prognozu

Jasmina Grgurić
25. veljače 2019.
Zdravlje
A- A+

Peludna prognoza za veljaču pokazuje koncentracije peludi znatno više od uobičajenih za ovo doba godine. Za osobe koje pate od alergija važno se stoga informirati na vrijeme. Alergičari to mogu svakodnevno činiti putem peludne prognoze za svoj grad. A tu su i neki savjeti kako si olakšati muke po cvatnji koju je nemoguće izbjeći.

Ilustracija: Pixabay

Iznimno toplo vrijeme za veljaču, kojem se veselimo zbog sunca, donijelo je i  zdravstvene smetnje, pogotovo starijim osobama osjetljivima na promjene. S jedne strane, sezona je prehlade i gripe koja je ove godine uzela maha, dok velike temperaturne razlike, u jednome danu i preko 15 stupnjeva, stvaraju teškoće s krvnim tlakom, kostoboljom te kroničnim tegobama. No, visoke temperature pogodovale su i cvatnji dijela vegetacije što je građanima donijelo nove probleme. Iako je kalendarski zima, mnogi su se požalili na kihanje, šmrcanje i suzenje očiju.

Visoke koncentracije peludi johe i lijeske

Da ne mora biti riječ o prehladi, nego alergiji, potvrđuje i peludna prognoza koju za svoj grad možete redovno pratiti putem stranica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. U cvatnji su trenutno joha i lijeska, čije su koncentracije danas visoke, kao i čempresa s umjerenom koncentracijom, a ista slika čeka nas i u narodnom razdoblju.

Peludna prognoza za Zagreb (Nastavni zavod za javno zdravstvo)

Kod visokih koncentracija peludi, koje su u ovom slučaju granično visoke, sve alergične osobe imat će smetnje, dok će kod umjerenih tegobe osjetiti većina njih.

Da je ovakvo stanje za ovo doba godine u kontinentalnoj Hrvatskoj doista neobično, potvrđuje i peludni kalendar koji za veljaču inače predviđa niske koncentracije lijeske i čempresa, te niske do umjerene kada je u pitanju pelud johe.

Peludni kalendar Snimak zaslona/Nastavni zavod za javno zdravstvo

Ne čudi stoga da su mnogi hunjavicu izazvanu alergijom ovih dana pripisali običnoj prehladi, no može se raditi o alergiji stoga je važno informirati se i na vrijeme početi uzimati terapiju, ukoliko je ona potrebna, kako ne bi došlo do komplikacija. Nastavni zavod objavio je stoga korisne savjete.

Savjeti koji mogu pomoći u periodu cvatnje:

  • informirati se o kretanjima peludnih alergena (pratiti alergijski semafor i peludnu prognozu) i prema njima organizirati dnevne aktivnosti
  • izbjegavati odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena; za odlazak u prirodu izabrati dan nakon kiše jer su tada koncentracije peludi u zraku najniže
  • nakon boravka na otvorenom prostoru pri povratku kući oprati ruke, otuširati se, oprati kosu i presvući odjeću, kako biste spriječili unošenje peludi u prostor u kojem boravite
  •  ne sušiti rublje na zraku u vrijeme visokih koncentracija peludi; prekriti krevet i zatvoriti prozore u vrijeme najveće polinacije; nositi sunčane naočale i šešire tijekom dana
  •  četkati i prati kućne ljubimce jer oni također skupljaju pelud
  •  boraviti u zatvorenim i klimatiziranim prostorima
  •  redovito uređivati svoje okućnice i travnjake
  •  izbjegavati šetnju pored i kroz zakorovljene površine
  •  uzimati redovito terapiju propisanu od liječnika
Kišete, a ne znate zašto? Možda je alergija! Provjerite peludnu prognozu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap