Europljani žive godinu dana dulje, ali sve više puše, piju i debljaju se

Jasmina Grgurić
12. rujna 2018.
Zdravlje
A- A+

Očekivana duljina života porasla je za godinu dana, no pozitivni trendovi mogli bi biti ozbiljno ugroženi štetnim životnim navikama. Najnovija istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju kako trećina Europljana puši, više od polovine ima prekomjerenu tjelesnu težinu, a piju u prosjeku 8,5 litara alkohola.

Svaki treći Europljanin puši Foto: Pixabay

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je u srijedu najnovije Europsko zdravstveno izvješće za 2018. godinu. Iz njega proizlazi kako je očekivana životna dob Europljana u daljnjem porastu, pri čemu je u nekim zemljama zadovoljstvo životom veće nego bilo gdje drugdje u svijetu. Međutim, među pojedinim državama ogromne su razlike u brojnim pokazateljima. Pritom, negativne učinke na zdravlje najviše ima povećana konzumacija duhanskih proizvoda, alkohola, ali i pretilost. Isto tako, razloge za zabrinutost stvara i sve manja uporaba cjepiva.

Živimo godinu dana dulje

Hrvati žive sve kraće: Manje nas je, ali broj umrlih umjesto da pada - raste

“Najnovije izvješće pokazuje da je većina zemalja poduzela značajne korake kako bi dosegnula zdravstvene ciljeve postavljene do 2020. godine. Doduše, napredak je nejednak među državama, ali i unutar njih među različitim spolovima i generacijama. Faktori rizika vezani uz stil života, međutim, mogli bi usporiti pa čak i obrnuti postignuća u očekivanom životnom vijeku” – izvijestila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Istraživanja pokazuju kako Europljani u cjelini žive godinu dana dulje nego prije pet godina. Ipak, između zemalja s očekivanom najnižom i najvišom duljinom života postoji jaz od 11 godina. Smrtnost je ukupno smanjenja za 25 posto u 15 godina. Prerana smrt zbog četiri glavna uzroka – kardiovaskularnih bolesti, raka, dijabetesa i kroničnih dišnih bolesti smanjena je u prosjeku za dva posto godišnje, dok je do sada smanjenje pratio trend od 1,5 posto.

Previše pušimo, pijemo i jedemo

Hrvatice nakon 65. čeka još pet godina zdravog života, a Šveđanke - čak 16

Glavna briga ostaju životne navike koje dovode do smrtnosti. Europa tako ima najviše pušača, pri čemu puši svaka treća osoba starija od 15 godina. Također, stopa konzumacije alkohola među odraslima i dalje je najveća u svijetu. Prekomjerenu težinu ima više od polovine Europljana.

U brojkama, 29 posto starijih od 15 godina puši, dok 58 posto europske populacije ima prekomjerenu tjelesnu težinu. Kada je riječ o piću, popijemo u prosjeku 8,5 litara čistog alkohola, pri čemu se najveća stopa kreće čak i preko 15 litara u pojedinim zemljama.

Prosječna očekivana duljina života 2015. je bila 77,9 godina. Usporedbe radi, u Luxembourgu je ona 83,1, dok je u Moldavi 71,6.