[16.6.] Svi znaju za Gagarina, no znate li tko je bila prva žena u svemiru?

Josip Mihaljević
16. lipnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Priča o Juriju Gagarinu već je svima poznata. Tijekom hladnog rata, Sovjeti su uspjeli poslati prvog čovjeka u svemir, a Amerikanci su otišli korak dalje i poslali prvog čovjeka na Mjesec. Rusi su vjerovali kako njihovoj “aerofloti” trebaju i jake žene te su na današnji dan 1963. uspješno poslali Valentinu Tereškovu u svemir.

valentina tereškova

Foto: Valentina Tereškova | Youtube screenshot

Valentina Vladimirovna Tereškova rođena je u Jaroslavskoj oblasti u Rusiji, 6. ožujka 1937. godine. U Rusiji je siromaštvo bilo rasprostranjeno nakon Drugog svjetskog rata, tako da mnoga djeca nisu imala priliku ići u školu. Valentina je krenula u školu tek kao 10-godišnjakinja, ali je sve nadoknadila. Nije lako postati astronautom, a austronautkinjom još teže.

Težak put do vrha

[9.3.] Rođen Jurij Gagarin, prvi čovjek u svemiru

Nakon završetka škole, kao 17-godišnjakinja se zaposlila u lokalnoj tvornici  automobilskih guma. Uštedila je dovoljno da upiše jaroslavski tehnikum lake industrije, a bila je aktivna članica aerokluba gdje se bavila padobranstvom.

Ljubav prema svemirskom programu ponukale su je da se obrati Sovjetskom svemirskom centru u Moskvi gdje je izrazila želju da se priključi svemirskom programu. U Moskvu je pozvana 1962. i krenula je priprema.

Podvrgnuta je rigoroznim treninzima, a nakon samo 9 mjeseci dobila je čin poručnice. Od 400 prijavljenih kandidata, izabrana je upravo Valentina.

Misija Vostok 6 počela je na današnji dan, u današnjem Kazahstanu. Uspješno je lansirana u svemir i time zaradila titulu prve žene u svemiru. Sljedeća žena kojoj je to uspjelo morala je čekati 19 godina.

U svemiru je provela 3 danai napravila 48 kruženja oko Zemlje. Proglašena je herojem Sovjetskog Saveza i nositeljica je najviših državnih počasti i nagrada.

Uživa u mirovini

Danas se bavi raznim društvenim organizacijama i uživa u mirovini.

Bivši Predsjednik RH, Stjepan Mesić, odlikovao ju je 8. rujna 2005. u Moskvi Redom kneza Branimira s ogrlicom. To odličje je zaslužila za svoje zasluge u unapređivanju odnosa Rusije i Hrvatske i zbog doprinosa koji je dala kao čelnica Ruskog središta za znanstvenu i kulturnu suradnju. Odmah nakon osamostaljenja Hrvatske, u ranim 90-im godinama, Valentina je uspostavila suradnju s hrvatsko-ruskim društvom prijateljstva u Zagrebu. Sjajna žena!

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [14.6.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap