[15.2.] Rođen Galileo Galilei, renesansni čovjek koji se sukobio s Crkvom

Josip Mihaljević
15. veljače 2018.
Vremeplov
A- A+

Galileo Galilei jedna je od ključnih figura u razvoju znanosti iz filozofije prirode u modernu znanost. Smatra ga se jednim od najkompletnijih znanstvenika koji je bio vrhunski stručnjak u većem broju disciplina, poput filozofije, matematike, astronomije, fizike i inženjerstva. Kombinirajući razlličita polja mogao je riješiti kompleksne probleme i donijeti rješenja na pitanja na koja nijedna znanost samostalno nije mogla pronaći odgovore.

Foto: portret Galilea Galileia slikara G. Sustermansa

“Otac moderne znanosti” rođen je u Pisi 1564. godine. Iako je prvotno htio postati svećenik, otac ga nagovara da upiše medicinu. Slično kao jabuka koja je pala na glavu Isaaca Newtona, i Galilea je jedan posve obični detalj inspirirao na velike ideje. Primjetio je viseći svijećnjak koji se njiše lijevo desno u sve manjim lukovima i postao je fasciniran tom mehanikom. Ubrzo je napustio studij medicine i upisao geometriju i filozofiju prirode gdje je započeo svoje prve korake u dokazivanju nečeg velikog.

Zemlja oko Sunca ili Sunce oko Zemlje?

Kao 25-godišnjak postaje profesor matematike na učilištu u Pisi, a nakon tri godine seli se u Padovu gdje će predavati matematiku narednih 18 godina. Godine 1597. šalje pismo Johannesu Kepleru u kojem po prvi puta potvrđuje svoje vjerovanje u kopernikanski sustav – astronomski model koji pretpostavlja da se Zemlja kao planet vrti oko Sunca.

U to su vrijeme svi, pa i službena Crkva vjerovali u to da je Zemlja centar svemira i da se sve vrti oko nje i svatko tko je tvrdio drugačije bio je napadnut da širi herezu. Koliko je Crkva bila ozbiljna u svojim uvjerenjima na svoju ruku iskusio je Giordano Bruno, još jedan renesansni znanstvenik koji je između ostalog podržavao vjerovanje u kopernikanski sustav. Spaljen je na lomači u Rimu 1600. godine.

Galileo je nastavio kontakt sa svim europskim znanstvenicima koji su u to vrijeme dolazili do važnih otkrića, a u pismima koja je slao je nastavio suptilno podržavati kopernikanski sustav. Crkva ga je prvi put službeno opomenula zbog toga i dobio je zabranu da brani kopernikansko stajalište. Zbog knjige ‘Dijalog o dvama glavnim svjetskim sustavima’ skupio je sve dokaze za i protiv kopernikanskog sustava i ponovno se nalazi na meti Crkve, ovaj puta inkvizicije.

Osuđen je na doživotni pritvor, a vjeruje se kako je na zidovima svoje tamnice, misleći na Sunce, napisao ”ipak se kreće”. Papa Ivan Pavao II. 1992. godine službeno je ustanovio grešku Rimske inkvizicije, zatražio oprost i tom prilikom pozvao druge na zajednički dijalog znanosti i vjere.

Druga znanstvena otkrića

Napravio je velik korak u oblikovanju znanstvene metode. Služio se matematičkim rječnikom i provodio je eksperimente. Unaprijedio je teleskopski instrumentarij pomoću kojih je otkrio Jupiterove satelite, Sunčeve pjege i Mjesečeve kratere. Istraživao je i zakonitosti gibanja tijela, gravitacije i postavio je temelje za teoriju relativnosti. Izumio je termoskop, znatno unaprijedio teleskop i izumio preteču teleskopa.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap