Nakon 40 godina rada, 2.000 kuna: “Fali mi novca, ali lijepo mi je u mirovini”

Jasmina Grgurić
7. prosinca 2018.
Priče
A- A+

“Stignem svuda, evo baš idem prijateljici na kavu. Kuhala sam, prala, peglala, ostavila sam sve kako je bilo i nastavit ću kad se vratim kući. Bolje mi je i sa zdravljem otkako sam u mirovini”

Foto: Mirovina.hr

Gospođa Ivanka ima 59 godina, a u mirovinu je otišla prije četiri mjeseca. Veći dio radnog vijeka provela je u knjigovodstvenom servisu, a novo razdoblje u životu nimalo je ne plaši. Baš naprotiv!

„Super mi je, stignem sve, prošetati, otići prijateljima na kavu… u mirovini sam četiri mjeseca. Meni nije neka velika promjena. Teško mi je jedino ostati spavati ujutro, jer sam se zbog posla navikla dizati negdje iza 5. Ostanem malo duže u krevetu. Radila sam punih 40 godina, ali sam otišla u prijevremenu mirovinu, bila bi mi ista jer sam radila za malu plaću” – rekla nam je ova friška umirovljenica. 

Visina mirovine u Hrvatskoj nezaobilazna je, nažalost, tema svakog umirovljeničkog razgovora. Ne kaže se bez veze da su naši stari umjetnici preživljavanja, jer doista, s njihovim mjesečnim iznosima neki ne bi znali preživjeti niti tjedan dana. No, mlada umirovljenica nakon četiri desetljeća rada nastoji gledati ljepšu stranu priče.

“Imam nešto više od 2.000 kuna. Nije to neki novac. Možete platiti režije i ostane vam oko 500 do 600 kuna. Živim sa sinom koji radi pa je lakše. Da živim sama, neke stvari ne bi imala, poput interneta recimo. Fali mi novca, ali ne mogu sve gledati kroz to, lijepo mi je. Stignem svuda, evo baš idem prijateljici na kavu. Kuhala sam, prala, peglala, ostavila sam sve kako je bilo i nastavit ću kad se vratim kući. Bolje mi je i sa zdravljem otkako sam u mirovini” – zaključila je gospođa Ivanka.