Marija živi sama sa 1.970 kuna. Zbog 40 kuna veće mirovine, mora plaćati 70 kuna dopunsko

Jasmina Grgurić
17. siječnja 2019.
Priče
A- A+

Ova umirovljenica, baš poput većine drugih, živi s primanjima manjim od hrvatske linije siromaštva. Mirovinu je zaradila teškim 35-godišnjim radom kao krojačica u pogonu Siscije. Da bi stvar bila gora, zbog povećanja od 40 kuna, sada mora plaćati 70 kuna dopunsko zdravstveno osiguranje.

Umirovljenica Marija Štajdohar Foto: Mirovina.hr

Umirovljenica Marija Štajdohar iz Siska živi sama sa 1.970 kuna. Bez supruga je ostala prije 12 godina. Režije su joj velike, 1.300 kuna s grijanjem, prehrana skupa, a mirovina mala. U njoj je od 2006. godine, nakon 35 godina staža. Zbog povećanja od svega 40 kuna uslijed redovnog usklađivanja, sada svakog mjeseca mora plaćati 70 kuna dopunsko zdravstveno osiguranje koje joj je do tada bilo besplatno. Povećanjem mirovine tako se našla u minusu, kao i tisuće drugih umirovljenika.

Tri godine joj naplaćivali, a imala je pravo na besplatno

“Ovaj rast mirovine od svega nekoliko posto svake godine, to je ništa, smiješno. Tim više jer sam imala pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Dobila sam 40 kuna povišicu penzije i sada moram plaćati 70 kuna. To je blagi, blagi užas. Dali su mi 40, a sada mi uzimaju 70 kuna. Kako? Rekli su da će nam to vratiti, da će povisiti cenzus, ali ništa nisu napravili” – kaže ova 71-godišnja umirovljenica.

No, da bi stvar bila gora, ranije je čak tri godine plaćala dopunsko, a da to uopće nije morala, jer je imala primanja manja od cenzusa koji za samca iznosi 1.939,39 kuna. 

“Nitko mi nije rekao da imam pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Svi su umreženi, znaju kolika su nam primanja i umjesto da nam to po automatizmu daju, samo gledaju gdje bi nas zakinuli” – dodaje Marija Štajdohar. 

Ministar Marko Pavić još je u rujnu obećao riješiti ovaj problem, isto obećanje ponovio je i početkom ovoga mjeseca, ali umirovljenici još uvijek čekaju, dok računi uredno stižu.

Gospođa Marija radila je cijeli radni vijek kao krojačica u šivaoni Siscije i svoju mirovinu, kaže, krvavo je zaradila.

Preživljavanje, a ne život

Umirovljenici u 2019. ušli bez povećanog cenzusa za besplatno dopunsko, ministar i dalje samo obećava

“Sada u mirovini ne šivam, jer se stvari mogu danas tako jeftino kupiti. Ne isplati se više šivati suknju za 50 kuna. Trošite svoju struju, konac, a i treba vam cijelo jedno poslijepodne. Tko ima novca, a želi biti malo ekstra, taj neće doći k meni, nego će otići u neki prestižni krojački salon ili butik gdje će mu šivati po mjeri. Imam puno mušterija koji traže da im ja za čas nešto napravim, ali ne može se to tako. Napravim sebi i svojima kad nešto treba” – pojašnjava Marija. 

Ipak, očaju se ne prepušta, svakog dana ide u šetnju i nastoji gledati vedriju stranu, a financijski joj malo pomažu i nećaci.

“Bilo bi jako lijepo kada bismo mogli živjeti kao ljudi, ovo je preživljavanje. Saborski zastupnici ne žele se odreći ni tisuću kuna svoje plaće, a ja se pitam kako bi oni živjeli sa samo tih tisuću kuna, kao većina naših umirovljenika” – zaključila je.