Baka Zlata (83) ima 1.650 kuna mirovine: “Obitelj mi ne pomaže, još ja njima dajem”

Jasmina Grgurić
15. studenoga 2018.
Priče
A- A+

Naša facebook stranica Humans of mirovina nastavlja objavljivati fotografije i priče zanimljivih umirovljenika koje susrećemo u svakodnevnim životnim situacijama. Uz portal i facebook stranicu Mirovina.hr te grupu “Umirovljenici Hrvatske” stvaramo digitalnu platformu i to s jednim ciljem – da se čuje glas naših starih. Kako je biti umirovljenica, i to sa 1.650 kuna mirovine, ovoga puta ispričala nam je 83-godišnja baka Zlata.

„Slikajte ovu gospođu, ona je uvijek dotjerana“ – dovikuje nam jedna umirovljenica. No, prabaka Marija „šiša“ je za 20 godina. Broji već 83 te ima petero praunučadi.

„Muž je radio za mene. Nisam radila, čuvala sam djecu i svoju i tuđu. Kako bude svima, tako će biti i meni. Imam 220 eura mirovine. Obitelj mi ne pomaže, još ja njima dajem. Kako rasporedim? Danas kupim nešto od povrća, jedan dio skuham, drugi stavim u kištru. Snalazim se, ali moram strogo paziti.

Ali, znate što? Ne žalim se. Duga nikakvoga nemam, platim sve režije, a dalje što bude. Živim sama, troškovi jesu veliki, ali ne mogu reći da nisam zadovoljna kada jesam. Rekla sam djeci da ove godine ne spremam ništa za Božić, jer su svi naučili da će baka spremiti ručak. O odlasku u dom još ne razmišljam, možda nikada ni ne odem. Vidite da sama obavljam što treba, idem u kupovinu, stavim u kolica i vučem.

Sama si šivam šoseve, bluze ne. Nosim odjeću od prije, jer ne jedem puno, ali se ne zamaram s tim. Kada mi se svidi jedem, kad mi se ne svidi ne jedem. To je tajna…“ – kaže nam 83-godišnja prabaka Zlata.