Baka Marija (79): “Još uvijek vozim auto, jedino što sam sada sporija i opreznija”

Jasmina Grgurić
18. studenoga 2018.
Priče
A- A+

Ako pitamo baku Mariju, vožnja u starosti nije neki bauk. Ona je za volanom od Hrvatskog proljeća, a vozačku su joj produžili do 2020. godine. Jedina razlika je, kaže, što sada ipak malo više pazi na cesti, a straha – nema.

„Živim sama. Sin je preko puta mene pa ako nešto trebam, tu je. Radila sam u knjigovodstvu 35 godina, a u mirovinu sam otišla 1990. godine. Tada je toliko bilo potrebno za puni staž, uz 50 godina starosti. Tako da sam vam se ja već dosta nauživala kao penzionerka…

Treba nešto raditi i s nečim se zanimati. Ja još uvijek vozim auto, produžili su mi vozačku do 2020. godine. Ipak malo sporije idem nego kad sam bila mlađa, sada sam pažljivija. Ali dok se vozim sama, super je. Straha nemam, važno je jedino pridržavati se pravila i paziti na sve sudionike prometa. Vozim od 1971. godine.

Unuke su mi već velike, sada je već vrijeme za praunuke, ali nikome se ne žuri. Na dom se dugo čeka pa ne znam hoću li se ikada na to odlučiti. Imam kokice i piliće, cvijeće, ispunjavam križaljke, čitam knjige jer mi snaha radi u knjižnici pa uvijek donese nešto. Nije mi dosadno” – kaže 79-godišnja umirovljenica Marija Dolenec.

Obavezni liječnički pregledi za starije vozače iznova su aktualna tema, a slažete li se s time da se oni uvedu pitamo vas i u anketi, koju možete ispuniti ovdje.