Zovu se ‘Muškarci u šupama’ i predstavljaju pravi umirovljenički pokret

Josip Mihaljević
5. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Bogat društveni život sve više postaje rijetkost među građanima starije dobi. A najnovija istraživanja pokazuju kako samoća i izolacija predstavljaju veću opasnost za zdravlje od pušenja cigareta i pretilosti. Predstavljamo vam izvorni pokret engleskih umirovljenika, koji se druže – u šupama!

mis - bolton

Foto: Muškarci u Šupama | FB stranica: Men in Sheds Bolton

“Kad se okupi šest ili sedam različitih tipova, uvijek će biti zezancije. Uvijek se smijemo i šalimo kada se družimo. I znate što kažu, smijeh je najbolji lijek za sve”, priča Rob Orchard.

Rob je jedan od brojnih britanskih umirovljenika koji se pridružio pokretu Men in Sheds (hrv: Muškarci u šupama). Okruženi alatima i s pregršt vremena na rukama, stariji muškarci se druže i stvaraju. Prave okrugle gredice za sadnju cvijeća, kućice za ptice i druge drvene predmete, piše newsandstar.co.uk.

Robova skupina je zajedničkim snagama restaurirala Royal Enfield motocikl iz 1963. godine, a ovoga tjedna su u svom selu zajednički podigli gotovo pet metara visoku božićnu jelku.

Uglavnom, atmosfera u njihovom društvu je odlična. Ako pitate liječnike, čak je i ljekovita!

Tko su Muškarci u šupama?

Pokret muškaraca u šupama potječe s britanskog otočja, a u njemu se uglavnom stariji muškarci, mahom umirovljenici, sastaju dva puta tjedno.

Zajedničkim snagama rade na projektima koji sami odaberu, druže se i dobijaju ideje za nove projekte. Doduše, ne postoji imperativ radne atmosfere – nekad se samo podruže, šale i popiju čaj skupa. Oni rad na projektima zapravo koriste kao paravan kako bi – izašli van iz kuće i družili se!

Iznad cijele priče stoji još jedan povod za izlazak iz kuće, a svi članovi otvoreno govore o tome kako se od tih druženja i fizički i psihički osjećaju bolje.

Prema nekim istraživanjima, izolacija i usamljenost nisu priče o tužnim sudbinama, one predstavljaju veliki rizik za zdravlje. Slikovito, usamljenost je toliko loša i opasna kao pušenje 15 cigareta dnevno, a sama po sebi ima gore nuspojave od pretilosti.

Lijek se ne može naći u tabletama, a doktori u Škotskoj već propisuju neke recepte koji zvuče ovako: Umjesto pilula, čajeva, krema i kapi – preporučuju starijima da upišu satove kuhanja, volontiranje, vrtlarstvo, kreativne radionice, noćne škole i sve druge stvari koje će napraviti glavnu zadaću – izvesti ljude van iz svojih kuća i staviti ih na mjesto gdje se mogu družiti.

Utjecaj je “nemjerljiv”

Lokalne grupe muškaraca u šupama niču posvuda u Ujedinjenom Kraljevstvu. To su uglavnom lokalni projekti i uglavnom se udružuju u manje ogranke od po desetak članova. Ipak, iznad toga surađuju i svjesni su problema usamljenosti:

“Siguran sam kako vam neće svi naši momci priznati, ali u trećoj dobi može biti strašno usamljeno. Ali puno toga dobiju natrag druženjem u našoj grupi, uvjeravam vas. Teška je to stvar za izmjeriti, jednostavno nas morate gledati što radimo po čitave dane. Uvijek bude pravog drugarstva među nama”, priča Ken, također član pokreta.

I činjenica je da ono što umirovljenike čini sretnijima – čini ih i zdravijima.

Rob, još jedan član, također ne sumnja u terapijsku učinkovitost rada u i oko šupe. Prije godinu dana postao je udovac, a kao aktivni 76-godišnjak, morao je pronaći nove aktivnosti:

“Član sam gradskog vijeća u svojoj četvrti i tamo upoznajem dosta ljudi. Ali moram vam reći – nedostaju mi razgovori s običnim ljudima. Prijatelj mi je preporučio da dođem ovdje i oduševljen sam.

Znate, kada postanete udovac, postoji velika sklonost da se samo zatvorite i zakopate u sebe. Ova naša okupljanja su u kratkom vremenu postala važan dio mojeg života”, ispričao je.

Nogomet? Može, ali bez trčanja!

Rad u i oko šupe zahtjeva određen stupanj fizičke aktivnosti, ali i sami momci nekada procijene da im treba više akcije.

Organizirali su se s drugim ‘ograncima’ i složili se u nekoliko nogometnih ekipa s jednim bitnim pravilom. Budući da su svi oni stariji od 50 godina, nogomet su odličili igrati pješice.

“Neki od naših članova nisu imali ništa za raditi prije ovog pokreta. Sada redovito radimo na projektima, a mimo toga se i privatno družimo. Dođemo si na šalicu čaja ili opet ekipno navečer odemo u birtiju na kviz”, priča Rob.

Zovu se ‘Muškarci u šupama’ i predstavljaju pravi umirovljenički pokret
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap