Zavod za mirovinsko objavio kada kreće isplata mirovina za travanj!

Josip Mihaljević
5. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je kada kreće isplata mirovina za travanj. Oko 1,24 milijuna umirovljenika svoje će mirovine morati rastegnuti na još nekoliko dana, a posebnu pozornost treba obratiti i na gužve koje nastaju jer mnogima i ta mala mirovina život znači.

Ilustracija: Unsplash

“U petak 8. svibnja 2020. počinje isplata mirovina za travanj 2020. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama”, poručili su kratko iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko

Umirovljenici radije idu u banke po mirovinu: "Važan mi je odrezak"

osiguranje. Za dodatne informacije HZMO možete kontaktirati radnim danom od 8 do 16 sati i na infotelefonima Zavoda:

  • 01 / 45 95 011
  • 01 / 45 95 022

Prošlog mjeseca na račune umirovljenika sjelo je povećanje mirovina od 0,7 posto temeljem siječanjskog usklađivanja, kao i zaostaci na to usklađivanje za siječanj i veljaču. Ovoga puta ostaje samo 0,7 posto veća mirovina u odnosu na kraj prošle godine, ali bez zaostataka za ranije mjesece pa će umirovljenici dobiti u prosjeku 34 kuna manju mirovinu nego prošloga mjeseca.

“Mirovine i socijalna davanja su zadnja linija obrane”, grmili su ministri i premijer proteklih nekoliko mjeseci, a prema svemu sudeći po pitanju mirovina i dalje nema nikakvih rezova na vidiku.

Za prosječnih 30 godina, sedam mjeseci i 20 dana radnog staža mirovina u ovom trenutku iznosi 2.522 kune, a takvu prosječnu mirovinu će dobiti 1,15 milijuna umirovljenika koji su pravo na mirovinu ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

Prije mjesec dana, Stožer civilne zaštite upozorio je da se ovih dana umirovljenicima da prednost u bankama kako bi mogli podići svoje mirovine, a gužve se očekuju i ovih dana. Na to je upozorio i popularni voditelj Zoran Šprajc, koji je na Facebooku prije nekoliko dana podijelio vijest o gužvama umirovljenika ispred banaka u Šibeniku te je komentirao da je žalosno da se umirovljenici više brinu o svojim mirovinama nego o vlastitom zdravlju.

Dodatno možete pročitati i sljedeće tekstove vezane o podizanju mirovina u bankama:

HNB poručuje umirovljenicima: Zovite banke i pitajte kada je najsigurnije doći!

Umirovljenici stvaraju gužve pred bankama, HUB im poslao važnu poruku!