Zagorac (89) spaljivao korov na njivi, pao u vatru i poginuo

Jasmina Grgurić
2. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Paljenje korova na otvorenom jučer je kobno završilo za 89-godišnjeg Zagorca. Policija je i ove godine uputila apel građanima da se pridržavaju pravila, kako ne bi došlo do fatalnog ishoda poput ovog. U usprotnom, možete ugroziti sebe i druge, ali i platiti kaznu ili završiti u zatvoru.

Ilustracija: Pixabay

S tragičnim ishodom po 89-godišnjeg muškarca završila je jučer naizgled bezazlena aktivnost spaljivanja korova. Naime, on je jučer oko 15 sati u Lazu Bistričkom na svojoj zapuštenoj poljoprivrednoj površini spaljivao suhu travu i nisko raslinje, prilikom čega je pao u vatru i poginuo.

Mrtvo tijelo 89-godišnjaka pronašli su susjedi, a požar su oko 15.40 sati ugasili pripadnici Zagorske javne vatrogasne postrojbe Zabok, Ispostave Marija Bistrica.

Nagorjelo mrtvo tijelo 89-godišnjaka prevezeno je na obdukciju u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu radi utvrđivanja točnog uzroka smrti, priopćila je danas Policijska uprava krapinsko-zagorska.

Kazne do 150 tisuća kuna i 60 dana zatvora

Policija je i ove godine, kao i onih prijašnjih, s dolaskom toplijih i sunčanih dana uputila apel građanima da paze da ne izazovu požar prilikom spaljivanja korova na svojim otvorenim površinama. Ukoliko primijete da je vatra izmaknula kontroli, građani odmah trebaju pozvati 192 ili 112.

Požar jutros izbio u umirovljeničkom domu Sveti Josip, stvar spasili vatrogasci

Tako je lani samo na području Sisačko-moslavačke županije došlo do 149 požara, od čega 37 na otvorenom. Svi su zahvaljujući brzoj reakciji građana i intervenciji vatrogasaca ugašeni na vrijeme, bez većih posljedica. Međutim, ova godina nije krenula dobro. Samo u prva dva mjeseca buknulo je 55 požara, od čega 32 na otvorenom, što je u rangu cijele prošle godine.

Da su građani postali manje oprezni, svjedoči nažalost i ovaj slučaj iz Zagorja.

Zakon o zaštiti od požara predviđa i kazne za izazivanje požara od 15.000 do 150.000 kuna ili zatvor do 60 dana. Kada je riječ o požaru iz nehaja, kazna je od dvije do 15.000 tisuća kuna. No, kažnjavaju se i oni koji ne prijave nastavak požara i ne dostave sve informacije novčanom kaznom od 10 do 15 tisuća kuna.

Spaljivanje korova i loženje vatre zabranjeno je noću, ali i po vjetru, koji je jučer mogao kumovati ovom nemilom događaju sa smrtnim ishodom u Zagorju.

Pet pravila za spaljivanje korova, granja i ostalog bilja:

1. Mjesto na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad mora biti dovoljno udaljeno od objekata, krošnji stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova da ih plamen ili prelijetanje iskri ne mogu zahvatiti.

2. Tlo na kojem se loži vatra ili se spaljuju granje i otpadci mora biti očišćeno od trave i drugog gorivog materijala, te ga je potrebno izolirati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini najmanje pet metara.

pozar

Umirovljeniku u Slavoniji izgorila kuća, nogometaši je obnovili za 15 dana

3. Pri spaljivanju granja i otpadaka moraju biti nazočne osobe koje su zapalile vatru, a uz sebe trebaju imati sredstva i opremu za početno gašenje požara. Osoba koja je naložila vatru dužna ju je ugasiti i tek kad je vatra potpuno ugašena, a to se utvrđuje prebacivanjem pepela i polijeva­njem vodom, smije napustiti to mjesto.

4. Zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću, zabranjeno je u šumi i na udaljenosti 200 metara od šume spaljivati suhu travu, korov i druge tvari, kao i ložiti otvorenu vatru bez odobrenja pravne osobe koja gospodari šumom i šumskim zemljištem.

5. Ako osoba koja spaljuje korov i loži vatru na otvorenom prostoru ne može donijeti sigurnu procjenu može li tom vatrom ugroziti druge površine i objekte, dužna je obavijestiti najbližu vatrogasnu udrugu ili javnu vatrogasnu postrojbu, neposredno ili putem telefona, najmanje tri sata prije spaljivanja.