Za veće mirovine nema, ali zato vijećnike plaćamo 51 milijun kuna!

Jasmina Grgurić Zanze
26. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Za vijećničke naknade svih županijskih, gradskih i općinskih vijećnika, kojih ima više od 8.300, godišnje, bez Grada Zagreba, izdvajamo preko 51 milijun kuna neto. Podatke o njihovim naknadama mjesecima je prikupljao Viktor Šimunić, nezavisni gradski vijećnik Grada Oroslavja. Ono što čudi jest da se iznosi drastično razlikuju od mjesta do mjesta pa su neki pravi rekorderi rastrošnosti za sudjelovanje na sjednicama.

Ilustracija: Gradsko vijeće Grada Siska (Foto: J. Grgurić/Arhiva)

Za veće mirovine nema, ali zato građani za pojavljivanje gradskih vijećnika na sjednicama godišnje izdvajaju preko 51 milijun kuna. Županijskih, gradskih i općinskih vijećnika, bez Grada Zagreba, ima više od 8.300, a podatke o njihovim naknadama mjesecima je istraživao Viktor Šimunić, nezavisni gradski vijećnik Grada Oroslavja.

Zagrebačka županija i Grad Osijek najrastrošniji

Iznosi naknada drastično se razlikuju od mjesta do mjesta pa su tako neki pravi rekorderi rastrošnosti na račun poreznih obveznika.

Koliko zarađuju lokalni šerifi? Pogledajte koji gradonačelnici imaju najveću plaću

Tako je Šimunićevo istraživanje pokazalo da Grad Osijek ima najveće mjesečne naknade za vijećnike, u iznosu od čak 2.139 kuna bruto. Dva zamjenika vijeća imaju po 5.095,90 kuna bruto mjesečno, a predsjednik vijeća 6.146,20 kuna mjesečno. U pet najrastrošnijih je i mala Općina Viškovo kojom upravlja načelnica Sanja Udović (SDP). Ondje se izdvaja mjesečno 1.867,20 kuna bruto po vijećniku. Općina Šolta izdvaja 1.534,40 kuna, piše Index.hr.

Kolike su zapravo razlike među sredinama, vidljivo je iz Šimunićevih tablica. Tako, primjerice, mjesečna naknada vijećnicima po sjednici u Zagrebačkoj županiji iznosi 3.269 kuna. U Primorsko-goranskoj ona je 2.808 kuna, u Varaždinskoj županiji 1.980 kuna, a u Brodsko-posavskoj 1.532 kune, što su ujedno i najveći iznosi. S druge strane, naknade su 500 kuna u Sisačko-moslavačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Koprivničko-križevačkoj, Ličko-senjskoj… Nanižu naknadu vijećnicima za sudjelovanje na sjednici isplaćuje bogata Istarska županija, svega 300 kuna.

Vijećnik u Splitu dobije 1.600, a u Križevcima 200 kuna

Razlike su vidljive i među gradovima, pri čemu mali troše jednako kao i oni veliki. U Osijeku je mjesečna naknada po vijećniku rekordnih 2.139 kuna, u Splitu 1.600 kuna, dok je s druge strane u Križevcima 200 kuna, a u Donjem Miholjcu samo 150 kuna. No, recimo, maleni Bakar izdvaja po vijećniku čak 1.500 kuna. Sisak po vijećniku izdvaja 563 kuna.

Iznosi su i 15 puta manji, odnosno veći i među pojedinim općinama. Tako recimo Baška Voda isplaćuje 1.500 kuna naknade po vijećniku mjesečno, dok je ona primjerice u Bednji svega 100 kuna.

Osim vijećničkih naknada, plaćamo i naknadu za političko djelovanje. Najveću naknadu za političko djelovanje ima Grad Split, a ona iznosi 81.600 kuna po vijećniku, odnosno 89.760 po vijećnici na godišnjoj razini.

Tablice sa svim gradovima, općinama i županijama možete pogledati ovdje.

 

Za veće mirovine nema, ali zato vijećnike plaćamo 51 milijun kuna!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap