Za 66-godišnjeg Hrvata zna cijeli SAD, a sada postaje počasni mještanin Draganića

Josip Mihaljević
9. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Većini Europljana termin “Super Bowl” ne znači apsolutno ništa, dok je u SAD-u to kao mitski nacionalni praznik. Radi se o finalu sporta kojeg u pravilu prate samo Amerikanci – američkom nogometu. Pobijedila je najdominatnija sportska ekipa u povijesti tog sporta kojoj je glavni trener, gle čuda, Hrvat podrijetlom iz općine Draganići.

bill belichick

Foto: Bill Belichick | Youtube screenshot

Malo mjesto Draganić, kod Karlovca, danas ima oko 2 i pol tisuće stanovnika. Od tamo su Ivan Biličić i Marija Barković emigrirali u SAD davne 1897. godine. Sto i nešto godina kasnije, njihov 66-godišnji unuk Bill Belichick upravo je postao najbolji trener američkog nogometa u povijesti, piše 24sata.hr.

U noći s nedjelje na ponedjeljak igrao se Super Bowl, finale američke nogometne lige NFL. Bill je trener vjerojatno najmoćnije i najdominantnije ekipe u američkom nogometu. Njegovi Patriotsi su slavili ne samo ove nedjelje, nego ukupno šest puta, a tri puta je proglašen najboljim trenerom. Između ostalog, posljednja pobjeda ga je učinila najstarijim trenerom koji je ikada osvojio Super Bowl.

“Billa ćemo predložiti za počasnog mještanina Draganića. Jako je puno doprinio promociji našeg malog mjesta, a i on sam ne skriva da je ponosan na mjesto iz kojeg dolazi”, rekao je načelnik općine Draganić Stjepan Bencetić.

Doista, najuspješniji trener američkog nogometa ne krije da je ponosan na svoje podrijetlo. U intervjuu prošle godine izjavio je sljedeće:

“Moj djed je radio dva posla, bio je vrtlar i mesar kako bi prehranio mog oca, tri njegova brata i jednu sestru. Kada sam bio dječak, uvijek je sa strašću pričao o Hrvatskoj”, izjavio je.

Načelnik općine Draganić priznaje da je pomalo teško doći do poznatog trenera, ali će se potruditi pozvati ga u Hrvatsku:

“U Americi je Bill velika faca, pa zašto ne bismo iskoristili njegovu popularnost da malo populariziramo Draganić. Da privučemo američke turiste. Sigurni smo da ima onih koji bi željeli vidjeti kuću u kojoj su Billovi preci rođeni, gdje su živjeli i radili. Krenuli su od ničega, a danas je Bill najveća faca u Americi”, zaključuje Stjepan Bencetić.

Za 66-godišnjeg Hrvata zna cijeli SAD, a sada postaje počasni mještanin Draganića
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap