[Video] Izliječiti reumu odlaskom u toplice ili zakapanjem u đubre, pitanje je sad

Jasmina Grgurić Zanze
23. siječnja 2018.
Novosti
A- A+

Jeste li znali da reuma označava naziv za više od stotine različitih bolesti? Svima njima zajednički su bolovi u kostima, mišićima, zglobovima i tetivama te smetnje pri kretanju. A koliko je reumatskih bolesti, toliko je lijekova narodne medicine i savjeta naših baka. No, neki su krajnje neobični.

Baka objasnila kako se liječi reuma (Printscreen: Youtube)

Pojam reume zapravo obuhvaća više od stotine različitih bolesti povezanih s bolovima u kostima, mišićima, zglobovima i tetivama, a koji posebice starijim osobama stvaraju teškoće pri kretanju. Narodna medicina puna je različitih lijekova, od planinske arnike do pčelinjeg otrova. Drugi recepti sadrže riblje ulje, a tu su i oblozi od hrena, zelenousna školjka, vuna te čudna vjerovanja u izlječenje reume nošenjem kestena u džepu.

Ono što svakako pomaže u ublažavanju reumatskih tegoba blagodati su termalne vode, no postoji i jedna zaista neobična, ali navodno učinkovita alternativa iz predaje naših starih, ako je vjerovati ovoj bakici iz videa. Zakopati se u đubre ili ići u toplice vječna je dilema, stoga poslušajte i procijenite sami.

“Sve sam probala, čak sam se i glinom oblagala. Onda mi je tu jedna snaša kazala: Pa ne idi ti u toplice, to puno košta. De ti se zakopaj u đubre. Od đubreta će ti se izliječiti reuma. Tako su stari radili. A moja mama je kazala: Ne to raditi, ti si mlada i tebi krv može pregorjeti u đubretu. Đubre je jako žestoko i tebe neka se zakopa, slučajno netko ode, a ti ne možeš iz đubreta i tebi će pregorjeti krv. Ja sam onda mamu poslušala i to nisam, nego sam išla u toplice” – kazala je ova simpatična gospođa za HRT.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap