Ovo je umirovljenik kojem zbog Facebook statusa prijeti do tri godine zatvora

Jasmina Grgurić Zanze
14. studenoga 2017.
Novosti
A- A+

Mislim da od cijelog tog slučaja neće biti ništa, jer se ne radi o zaštićenim osobama niti sam vrijeđao ikoga na nacionalnoj osnovi i razini, kaže Mile Slavić.

Mile Slavić zbog statusa na Facebooku mogao bi završiti u zatvoru

Petrinjac Mile Slavić nije ni slutio što bi mu se moglo dogoditi kada je u siječnju ove godine u statusu na svom Facebook profilu napisao:  “U siječnju u Petrinji je Hasanbegović dočekan ovacijama pune dvorane, a pokraj njega su bili Bruna Esih, župan Žinić, predsjednica skupštine SMŽ Roksandić i biskup Košić. To su sve domoljubi kojima je cilj da što više RH opljačkaju, a da krivnju prebace na Tita. Tito je umro davno, a mene zanima kada ćemo se riješiti ovih samozvanih demokrata i da njih strpamo u jamu gdje im je i mjesto”.

Prijavio ga župan

Referirao se time na promociju dokumentarnog filma „Huda jama – strogo čuvana tajna“ o slovenskoj masovnoj grobnici žrtava komunističkog režima, a  na čijoj su se projekciji krajem prošle godine našla spomenuta imena. Međutim, njegov status nimalo se nije svidio aktualnom sisačko-moslavačkom županu Ivi Žiniću koji je protiv autora vrlo brzo podnio kaznenu prijavu zbog prijetnje i javnog poticanja na nasilje i mržnju, a temeljem te prijave Općinsko državno odvjetništvo u Sisku podignulo i optužnicu početkom ovoga mjeseca.

U optužnici ga se upravo tereti za javno poticanje na nasilje i mržnju putem navedenog statusa te mu zbog njega prijeti i do tri godine zatvora u kojem, uzgred budi rečeno, u Hrvatskoj ne završavaju ni poznate ubojice i kriminalci. S druge pak strane, pozivanje na bacanje ljudi u jame, kazao je još onda župan Ivo Žinić, nedopustivo je, dok se nesretni Mile na policiji pokušavao opravdati kako nije mislio konkretno na njih, nego na samozvane demokrate koji su Hrvatsku opljačkali i na cestu s radnih mjesta otjerali stotine tisuća ljudi.

“Ne znam za nikakvu tužbu, nisam dobio obavijest, a da je optužnica navodno podignuta saznao sam iz medija i to na svoj rođendan, 3.studenoga kada sam napunio 65 godina službeno postavši umirovljenik. Mislim da od cijelog tog slučaja neće biti ništa, jer se ne radi o zaštićenim osobama niti sam vrijeđao ikoga na nacionalnoj osnovi i razini. Što se bacanja u jamu tiče, bila je to igra riječi zbog naziva filma, a ne poziv na likvidaciju ikoga. Izrazio sam se simbolički, mislio sam na samozvane demokrate” – za portal Mirovina.hr komentirao je Mile Slavić čitavu agoniju oko statusa koji se na njegovu „zidu“ više ne može naći.

Aktivan na mrežama

Sporni status je uklonjen, ali zato su na njegovu zidu na stotine drugih jer gotovo da ne prođe dan da se Mile putem ove društvene mreže javno ne osvrne na aktualnu političku situaciju, pri čemu mu je slučaj Agrokor i njegova uzročno-posljedična veza s mirovinama jedna od najdražih tema. Inače, ovaj inženjer metalurgije do rata je 13 godina radio u sisačkoj Željezari, a 1991. godine otišao je u Srbiju te se kasnije vratio. Posao više nije mogao naći,  a za ukupno 16 godina staža danas prima oko 1.500 kuna mirovine, baš koliko i supruga.

“Iznos mirovina u odnosu na plaće ovdje se kreće u rasponu od 1 naprema 110, dok je u Švicarskoj taj omjer jedan naprema dva. To je zato što imamo mirovine ispod 500 kuna. Imamo i drugi mirovinski stup koji nam ništa dobro nije donio, osim što su na njima zaređene milijarde kamata. Preko sedam posto izgubljeno je na loše investicije, dok na dionicama mislim da gubici neće biti toliko veliki” – komentira Mile Slavić koji gotovo svakog dana na svom profilu objavi oštri društveno-politički status, ali onaj siječanjski, ukoliko se doista utvrdi da je pozivao na nasilje i mržnju, mogao bi  – platiti slobodom.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap