Umirovljenik (87) pucao u provalnika pa završio u pritvoru: “Branio sam sebe i svoju nepokretnu suprugu”

Josip Mihaljević
16. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Umirovljeni policajac Milutin Cvetković (87) trenutačno u Srbiji uživa veliku popularnost i podršku naroda jer je u svom domu upucao provalnika koji je njemu i njegovoj ženi prijetio smrću. Zbog njegovog slučaja bi se čak mogla mijenjati pravna definicija “nužne obrane”, najavio je ministar unutarnjih poslova.

milutin cvetković

Foto: Milutin Cvetković | Youtube screenshot

Umirovljenom policajcu Milutinu Cvetkoviću (87) iz Srbije stiže podrška sa svih strana zbog čina samoobrane tijekom pokušaja pljačke njegove kuće u Lebanu, piše lokalni portal s juga Srbije jugmedia.rs.

Pravio se da je nepokretan, a onda izvukao pištolj

Umirovljenik je prekjučer pušten iz pritvora nakon 48 sati zadržavanja, a medijima je ispričao stravične scene iz prošloga vikenda. U petak nešto iza ponoći Cvetković i njegova nepokretna supruga su drijemali kada mu je 31-godišnji provalnik razbio staklo na jednom krilu prozora i upao u kuću.

njegovateljica krađa
[VIDEO] Njegovateljica u domu za starije uhvaćena u krađi nakon što je unuk postavio skrivenu kameru

“Dremuckao sam u fotelji pored moje supruge koja je čvrsto spavala. Probudio me čovjek s podignutom sjekirom u rukama i s fantomkom na licu, stajao je točno iznad moje glave”, započinje umirovljenik.

Opisuje kako je njegova žena odmah nakon buđenja počela vrištati, a provalnik je od siromašnih umirovljenika tražio novce. Rekao im je da je čuo da su oni bogati te im je zaprijetio da će ih ubiti ako mu ne predaju novac. Cvetković mu je rekao da će mu novce dati, ali da su u drugoj sobi.

“Znate, ja se od svog pištolja “765” nikad ne odvajam. Dok sam polako ustajao iz fotelje, praveći se da sam teško nepokretan, iz čarape pored gležnja izvukao sam pištolj. Pošto moje uvjeravanje nije uspjelo i pošto sam vidio da ima namjeru ubiti me, pucao sam u njega. Ciljao sam nogu, tog momenta on se srušio na pod, a ja sam odmah pozvao policiju”, ispričao je umirovljenik.

Provalnik je kritično, a umirovljenika svi hvale

Kako pišu kurir.rs, provalnik je kritično. Cvetković ga nije upucao u nogu nego u trbuh.

pistolj
Umirovljenik upucao lopove koji su mu provalili u kuću za Božić, sada mu prijeti zatvor!

“Provalnik koji je namjeravao čak i da mi odrubi glavu završio je na operacijskom stolu, prema informacijama koje sam dobio izvađen mu je jedan bubreg”, kazao je umirovljenik medijima.

Inače, mirovinu od 30.000 dinara (oko 1.940 kuna) je zaradio kao policajac i dobio je mnoga priznanja za hrabrost i požrtvovan rad.

Zbog cijelog slučaja Srbija bi mogla mijenjati zakon ili barem donijeti novu definiciju nužne samoobrane. Naime, većina europskih zakona ima stroga pravila oko samoobrane u kojima je ključ proporcionalnost – ako napadač nekoga napadne sjekirom, žrtva bi se također trebala braniti sjekirom, a ne oružjem nekog “jačeg” ranga poput pištolja.

U subotu je reagirao i srbijanski ministar unutarnjih poslova koji je rekao da će ministrici pravosuđa predložiti da se povede rasprava o mogućoj definiciji nužne samoobrane.

“Čovjek koji je branio sebe i svoju nepokretnu suprugu ne bi smio zbog toga biti u zatvoru. Ako je zločin pucanje u provalnika, i još uz to mlađeg, fizički snažnijeg od penzionera koji brani svoj život, onda moram pitati zakonodavca što bi svatko od nas, kada mu bude ugrožen život i čast u vlastitom domu trebao napraviti?”, pitao se ministar Vulin.

Cvetković je dobio široku potporu građana diljem zemlje, a njegovi sugrađani iz Lebana za njega kažu da je najpošteniji čovjek u naselju.

Umirovljenik (87) pucao u provalnika pa završio u pritvoru: “Branio sam sebe i svoju nepokretnu suprugu”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap