Umirovljenik (69) palio korov pa slučajno izazvao požar u šumi

Josip Mihaljević
15. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Dolaskom toplijeg vremena zahuktava se i “sezona” spaljivanja korova, a jedan je 69-godišnji umirovljenik slučajno izazvao požar dok je palio suho lišće i granje.

pozar suma

Ilustracija: Unsplash

Dolaskom proljeća i toplijeg vremena započinje sezona čišćenja poljoprivrednih i drugih površina, pri čemu građani u većoj mjeri spaljuju biljni i drugi otpad na otvorenom prostoru.

Zagrebačka policija priopćila je kako je 69-godišnjak u Jurkovom Selu jučer palio suho granje i lišće, ali je uslijed naleta vjetra požar zahvatio i obližnju šumu. Vatrogasci su uspješno ugasili požar i nije bilo ozlijeđenih. Materijalna šteta se za sada ne zna.

Spaljivanje korova dozvoljeno je od 1. studenog do 1. svibnja , ali građani su pritom obvezni držati se pravila i stalno nadzirati vatru.

Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Istim Zakonom propisano je da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 kuna.

Policija također podsjeća građane da je za svako loženje vatre na otvorenom prostoru potrebno pribaviti odobrenje nadležne javne vatrogasne postrojbe i poduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti.

Mjere zaštite kod spaljivanja možete pronaći OVDJE.

Umirovljenik (69) palio korov pa slučajno izazvao požar u šumi
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap