Umirovljenici umiru siromašni: Manje od 2.500 kuna mirovine “trošili” 20 godina

Jasmina Grgurić
3. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Kako umiru naši umirovljenici? Kao siromasi. Naime, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, zbog smrti sustav kroz godinu napusti gotovo jednak broj korisnika koliko ih u njega uđe. No, oni koji odlaze imaju ispodprosječne mirovine u kojima su “uživali” u prosjeku svega 20 godina.

Ilustracija: Unsplash

Predsjednica Sindikata umirovljenika, Jasna A. Petrović nedavno je upozorila da siromaštvo ubija starije građane. Naime, svaka treća osoba starija od 65 godina već sada živi u zoni siromaštva. Prosječna mirovina od svega 2.560 kuna pokriva manje od 40 posto prosječne plaće u Hrvatskoj. Većina umirovljenika, njih oko 700 tisuća, preživljava s manje od toga iznosa.

Sindikat umirovljenika upozorava: Siromaštvo ubija starije!

Kada gledamo odnos umirovljenika koji napuštaju mirovinski sustav zbog smrti, vidimo da iz njega najprije odlaze upravo oni najsiromašniji. Naime, u prvim devet mjeseci ove godine, mirovinu je prestalo primati 34.320 korisnika. Njihova prosječna primanja iznose samo 2.439 kuna, a nju su u prosjeku koristili 20 godina.

Od toga je preminulo najviše onih u starosnoj mirovini, njih 22.628 s prosjekom od 2.551 kunu mirovine. To je oko 200 kuna manje od ukupnog prosjeka svih umirovljenih građana u starosnoj mirovini. Napustio nas je i 8.501 korisnik obiteljske mirovine. Mahom je riječ o ženama, udovicama koje su same preživljavale u starosti sa svega 2.199 kuna. Preminuo je i 3.191 korisnik invalidske mirovine sa stotinu kuna većim primanjima u prosjeku.

S druge strane, u sustav je ušao gotovo jednak broj novih umirovljenika koji su pravo na mirovinu prvi put ostvarili u ovoj godini. Njih je oko dvije tisuće više nego umrlih umirovljenika, 36.183, no primanja su im ipak nešto veća. Njihova mirovina tako u prosjeku iznosi 2.600 kuna, dok je starosna oko 150 kuna veća od toga.

 

Umirovljenici umiru siromašni: Manje od 2.500 kuna mirovine “trošili” 20 godina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap