Umirovljenici, provjerite u kojim slučajevima morate predati poreznu prijavu

Jasmina Grgurić
7. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Svakog siječnja građani se pitaju isto, trebaju li, do kada i u kojim slučajevima predati Poreznu prijavu. Strah od mogućih sankcija, ukoliko to ne učine, posve je opravdan. Kako bi umirovljenicima olakšao ovu dilemu, Zavod za mirovinsko osiguranje pojasnio je na koga se ova obveza odnosi.

Foto: Pixabay

Primatelji mirovina za 2018. godinu nisu dužni podnositi godišnju prijavu, jer Porezna uprava po službenoj dužnosti, ili prema zahtjevu poreznog obveznika, provodi poseban postupak utvrđivanja ukupnog godišnjeg dohotka i ukupnog godišnjeg poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak.

Godišnju poreznu prijavu za 2018. obvezno podnose umirovljenici koji su uz mirovinu ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti. Također, ista se obveza odnosi i na dohodak od nesamostalnog rada koji je ostvario porezni obveznik – rezident, kao član posade broda u međunarodnoj plovidbi.

Poreznu prijavu obvezno podnosi i porezni obveznik ako je Porezna uprava zatražila da naknadno plati porez na dohodak. Prijavu su dužni predati do kraja veljače nadležnoj ispostavi područnog ureda Porezne uprave prema mjestu prebivališta.

Korisnicima obiteljskih mirovina koje ne podliježu oporezivanju Zavod ne šalje Obavijest o isplaćenim mirovinskim primanjima budući da se te mirovine ne iskazuju na poreznoj prijavi.

“Podsjećamo da Zavod neće obavještavati korisnike niti izdavati potvrde o mirovinskim primanjima koja su u 2018. isplaćena za prethodne godine budući da se ti podaci ne iskazuju na poreznoj prijavi. Navedeni podaci dostavljaju se Poreznoj upravi u skladu s poreznim propisima” – rekli su iz HZMO-a.