Udovica se 25 godina nakon smrti nevjenčanog supruga jedva izborila za obiteljsku mirovinu

Jasmina Grgurić Zanze
12. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Uporna Petrinjka izborila je pravo na mirovinu nevjenčanog supruga 25 godina nakon njegove smrti, a išla je sve do ustavne tužbe. Upravo je na tom temelju Ustavni sud nedavno donio odluku da pravo na obiteljsku mirovinu nakon smrti izvanbračnog partnera imaju nevjenčane udovice i udovci bez obzira na to je li njihova zajednica postojala 90-ih, početkom 2000-ih ili poslije.​

Ilustracija: Pixabay

Petrinjka Džemila Švraka (67) izgubila je 20 godina starijeg nevjenčanog supruga u kolovozu 1995. u 63. godini života, a tek 25 godina kasnije stekla je pravo na njegovu mirovinu. No, to bez vjenčanog lista nije bilo moguće, sve do nedavne odluke Ustavnog suda, piše Jutarnji list.

Ustavni sud poništio sve ranije presude i rješenja

Kako nisu bili vjenčani, morala je pokrenuti parnicu u kojoj je dokazivala da su godinama živjeli skupa prije njegove smrti. Sisački je sud 2015. potvrdio njihovo partnerstvo, no na Zavodu za mirovinsko ponovno su je odbili. Naime, prema Zakonu o mirovinskom, pravo na obiteljsku mirovinu može se steći i na temelju izvanbračne zajednice, ali samo one koja je postojala najranije od 28. ožujka 2008. godine ili kasnije.

Obiteljska mirovina: Pod ovim uvjetima imate pravo na mirovinu pokojnog člana obitelji

Mirovinskom u Zagrebu pokušavala je dokazati da je izvanbračna zajednica s bračnom bila izjednačena i prije 2008. godine te da tako piše i u zakonu koji je na snazi bio od 1995. godine u kojoj je umro njezin suprug. Kako je i na toj vrhovnoj adresi odbijena, zbog nesuglasja između zakona iste države pravdu je prisiljena bila potražiti na Upravnom sudu. No, i tamo je odbijena pa je slučaj završio na Ustavnom sudu koji je ove godine prihvatio njezinu ustavnu tužbu, poništio sve ranije presude i slučaj vratio na HZMO kojem ne preostaje druga opcija nego da donese rješenje u korist udovice.

Formalno tumačenje zakona i povreda obitelji

Ustavni sud je, naime, u svom obrazloženju naveo da su mirovinski zavodi i upravni sudovi počinili nedopušteni pravni formalizam, primjenjujući odredbe zakona bez sagledavanja pravnog problema kao cjeline, zanemarujući posebnu ulogu obitelji koja je pod ustavnom zaštitom. Također, počinili su i diskriminaciju.

Udovici je u razornom potresu u Petrinji kuća toliko oštećena da sa 42-godišnjim sinom iz nevjenčanog braka spava u kontejnerskom naselju Sajmište. Kada je čula po što su novinari došli, briznula je u plač.

“Toliko to dugo traje, na toliko sam instanci morala dokazivati izvanbračnu zajednicu, toliko me toga u međuvremenu snašlo da se, kada mi je odvjetnik Ivanić javio za tu odluku Ustavnog suda, nisam mogla ni radovati” – kazala je Džemila novinarima Jutarnjeg koji su je pronašli u Petrinji.

Ona i sin žive od socijalnih pomoći

Sa suprugom Slavkom Bijelićem bila je od 1983. godine do njegove smrti. Tako je odlučio sud, iako su u stvarnosti proveli 22 godine, od sredine 70-ih, iako je Slavko tada bio u braku. Prva supruga  bila je bolesna godinama i smještena u psihijatrijskoj ustanovi. O njoj je brinuo do kraja, a umrla je 1983. od kada se računa da je u partnerstvu s Džemilom. Kako su on i Džemila već živjeli zajedno i imali sina, nisu smatrali da im je papir potreban. Suprug je bio pravoslavac i za vrijeme rata pobjegli su u Srbiju gdje je i preminuo.

Kako nisu bili vjenčani, nije imala pravo ni na njegovu imovinu, ni na obnovu kuće po povratku na Banovinu. Ona i sin sve ove godine žive od socijalne pomoći. No, sada bi trebala dobiti suprugovu mirovinu za koju se tolike godine borila.

Udovica se 25 godina nakon smrti nevjenčanog supruga jedva izborila za obiteljsku mirovinu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap