Učenici danas u šest hrvatskih gradova prosvjeduju za klimu: “Na mladima svijet ostaje”

Josip Mihaljević
15. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Hrvatski učenici se danas u 12:30 sati priključuju globalnim učeničkim prosvjedima za klimu – School Strike 4 Climate. Osim u Zagrebu, Splitu, Puli, Varaždinu, Križevcima i Belom Manstiru prosvjed će se održati u preko 2.000 gradova diljem svijeta.

NOVO:

12:55 – Učenici su nešto iza 12:30 krenuli s Europskog trga prema Markovom trgu. Kada su došli na Trg bana Jelačića, javljalju kolege s terena, neki umirovljenici su progunđali da mladi blokiraju promet. Ali bilo je i onih koji su podržali učenike i njihovu akciju.

 

Prosvjed učenika za klimu održat će se u minimalno šest hrvatskih gradova: Zagrebu, Splitu, Puli, Varaždinu, Križevcima i Belom Manastiru.

U Zagrebu, gdje se očekuje najviše prosvjednika, učenici će se okupiti u 12:30 sati na Europskom trgu, odakle će povorka krenuti prema Markovu trgu.

“Želimo da nas čuju, da vide da smo u strahu i da nećemo odustati dok nema vidljive promjene. Zemlji je ostalo još 11 godina za smanjenje globalnih emisija za 50% kako bi se zaustavio daljnji rast temperature. Krećemo u borbu za sebe, našu budućnost i budućnost cijelog svijeta”, stoji u opisu Facebook događaja.

Učenici su dobili podršku od niza stručnjaka, znanstvenika, umjetnika, ali i resornog ministarstva znanosti i obrazovanja.

Znanstvenici koji se bave problemom klimatskih promjena pritom su napisali i otvoreno pismo podrške prosvjedu u kojem objašnjavaju zašto je ovaj štrajk važan.

Umirovljenicima tema klimatskih promjena nije prioritet

O ovoj temi smo pitali i umirovljenike u našoj grupi Umirovljenici Hrvatske. Iako je donekle razumljivo da im tema klimatskih promjena ne predstavlja nikakav životni prioritet (oni će se ironično našaliti kako ionako neće dočekati drastične klimatske promjene), nekolik umirovljenica dalo je svoju podršku događaju:

“Sve je ovo kaj se događa oko nas PRE STRAŠNO!! Puno puta sam rekla da mi je drago da sam imala veselo i zdravo djetinjstvo, jer smo znali kaj pijemo i jedemo! Neka se konačno mladi pobune, jer na njima svijet ostaje! Sretno im”, napisala je Višnja.

Jedna umirovljenica primjetila je kako se promjene između godišnjih doba drastično mijenjaju:

“Primjećujem da se mijenja, nema više proljeće-ljeto-jesen-zima. Sada iz zimske jakne krenete odmah u kratki rukav. Prije su se poslije kaputa nosili mantil kostimi, veste, pa onda tek kratki rukav. Poslije šuškavci pa postepeno do kaputa.

Sve je naopako i na mene jako utječe jer sam često depresivna i boli me glava”, požalila se Indira.

Ipak bilo bi lijepo ovu temu promotriti kroz pizmu međugeneracijske solidarnosti. Umirovljenici će zasigurno biti u manjini na prosvjedu učenika, ali podrška bi puno značila. Tko zna, možda će i učenici jednoga dana podržati umirovljenike na nekom budućem prosvjedu vezanim za njihove probleme.

Kada su prosvjedi u ostalim gradovima i gdje – možete pronaći na ovom linku.