Sud odbio ‘transdobnom’ umirovljeniku spustiti dob za 20 godina, on kaže da će se žaliti

Josip Mihaljević
6. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Prošloga mjeseca pisali smo o nizozemskom umirovljeniku Emilu Ratelbandu, koji je odlučio tužiti svoj grad. Oni su odbili zahtjev da mu se u službenim dokumentima legalna dob spusti za 20 godina, jer se on “osjeća mlađe”. Nakon kratkog sudskog postupka, izgubio je, ali svejedno je najavio žalbu na odluku suda.

emile ratelband

Foto: Emile Ratelband | Youtube screenshot

Emile Ratelband, 69-godišnjak, poznata je medijska figura u Nizozemskoj, a šira svjetska javnost saznala je za njega nakon bizarnog sudskog postupka.

On je odlučio tužiti svoj grad jer su mu odbili spustiti službenu dobnu granicu sa 69 na 49 godina. Njegovi argumenti su sljedeći: liječnik mu je rekao da ima biološku dob 45-godišnjaka, a zbog svojih godina sve teže dolazi do posla, a žene ne žele čuti za njega kada im otkrije svoju pravu dob.

“Godine su mi prepreka u poslovnoj i romantičnoj sferi”

emile ratelband

69-godišnjak tuži grad jer mu ne žele sniziti dob: "Doktor kaže da imam tijelo 45-godišnjaka, ja sam transdoban!"

Sudski postupak u Arnheimu završio je prekjučer, a umirovljenik je izgubio tužbu, piše cnsnews.com. Cijela priča usko je povezana s aktualnim rodnim sporovima u društvu. Naime, Emile je rekao ako oni mogu legalno promijeniti svoj biološki spol, onda on u dokumentima može promijeniti svoj datum rođenja. Između ostaloga, on tvrdi da se osjeća kao 49-godišnjak, jednako kao što transrodne osobe govore da se osjećaju kao pripadnici tog i tog roda.

Ratelbanda i inače prati reputacija “političkog provokatora” i nije mu problem upetljati se u komplicirane probleme. Mnogi su mislili da je ovo samo vapaj za pažnjom, ali Ratelband se podvrgnuo i psihijatrijskoj evaluaciji kako bi demonstrirao da se radi o ozbiljnom pokušaju.

“Ovih dana, u Europi i u SAD-u, mi smo slobodni ljudi. Možemo samostalno donositi odluke u slučaju da želimo promijeniti ime ili čak spol. I ja sad hoću promijeniti svoju dob. Moji osjećaji oko mog tijela i oko mog uma mi govore da imam oko 40 ili  45 godina”, ispričao je nakon izgubljene parnice.

Sud tvrdi da bi njegov zahtjev uveo kaos u društvo

Sud je odlučio da jednostavno ne postoji mehanizam kojime bi mu obrisali 20 godina života, samo zbog njegovog zahtjeva. Sud nije pronašao niti jedan razlog u zahtjevu gospodina Ratlebanda kojim bi se stvorio novi zakon koji bi opravdao promjenu njegove dobi. Ukoliko bi došlo do takve promjene, sud je ocijenio kako bi to bila opasnost za “točne činjenične informacije” u javnim registrima te da bi dozvoljavanjem lažnih datuma rođenja obezvrijedili sva prava koja imaju veze s godinama – poput pohađanja škole i glasanja na izborima.

“Gospodin Ratelband ima potpunu slobodu da se osjeća 20 godina mlađim od njegove stvarne dobi i da se ponaša sukladno tim osjećajima. Ali promjena njegovog datuma rođenja bi značila da će 20 godina njegovog života nestati iz registra nestati u registru. To bi samo dovelo do neželjenih zakonskih i društvenih implikacija”, stoji u njihovoj odluci.

Ratleband je i dalje uvjeren da će se domoći svog prava, opet se pozivajući na činjenicu da ljudi legalno mogu mijenjati svoj spol, iako u njemu ne postoji biološka osnova:

“Odbijenica koju sam dobio od suda je odlična. Daju mi velik broj razloga i kuteva iz kojih mogu poentirati u svojoj žalbi. Ja tvrdim da je moja molba usporediva s onima koji mijenjaju spol jer je usko povezana s onim kako se ja osjećam, kako mislim. Ja jesam to što jesam, to je moj identitet”, ispričao je.