Stručnjak otkrio sve tajne uvođenja eura: ‘Ako nestane eura u dućanima, ostatak novca ćete dobiti u kunama’

Ana Kanazir
12. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Savjetnik za odnose s javnošću iz Hrvatske udruge banaka Ivan Hrvoje Majković objasnio je za RTL Danas različite nedoumice oko eura, od toga kako će se mirovine isplaćivati od 1. siječnja, pa do toga što će se dogoditi ako u trgovinama nestane eura.

euro

Foto: Unsplash

Uvođenje eura je sve bliže, a s njime dolazi i do mnogih promjena u svakodnevnom životu. Tako građani već mogu zamijeniti 100 kuna za paketić eurokovanica u istoj vrijednosti, o čemu smo pisali ovdje, a najavljeno je i kako određeni bankomati neće raditi zbog prilagodbe na euro. Ipak, građani i dalje imaju nekoliko nedoumica vezano uz eure, a sada su i one razriješene.

Promjena valute nosi i promjene u podizanju novca: Neki bankomati su već sad ugašeni

Bankomati neće raditi

Kao što smo već pisali ovdje, neki bankomati već ne rade, dok ostali tek neće raditi, a Majković kaže kako će od 15. prosinca HUB na svojim stranicama objaviti kartu aktivnih bankomata na kojoj će se svaki dan moći vidjeti koji su bankomati dostupni za isplatu kuna do 31. prosinca, odnosno za isplatu eura od 1. siječnja.

Osim bankomata, postoje i posebni kovinomati, u koje se mogu staviti kovanice kuna, a dobiju se eurokovanice. Na ovaj se način štedi vrijeme jer se ne čeka u redu u bankama.

Što ako nestane eura u trgovinama?

U razdoblju do 15. siječnja građani mogu plaćati u kunama, ali je važna promjena ta što će blagajnica ostatak vraćati u eurima. Ako u trgovinama na kasi ponestane eura, moći će se vratiti isti iznos u kunama. Ipak, kako napominje stručnjak za RTL Danas, ovo je izolirani slučaj i iznimka, a ne pravilo. Važno je samo da se kupcu vrati puni iznos.

S druge strane, tržnice mogu kupiti poslovne paketiće koji iznose 145,50 eura i 525 apoena ili mogu dogovoriti termin za preuzimanje gotovine u banci u zadnjih pet dana ove godine.

Kalkulator za umirovljenike

Podsjećamo kako će umirovljenici dobiti kalkulatore koji preračunavaju kune u eure, a koji će dobiti 60.000 komada putem umirovljeničkih udruga. Oni koji neće dobiti uređaje, moći će računati kune i eure preko mobilne aplikacije. Majković kaže kako su ovaj kalkulator imale i druge države.

Ipak, baš kao što postoje krivotvorene kune, postoje i lažni euri koji se mogu vrlo jednostavno prepoznati. Potrebno je samo obratiti pozornost na sve detalje na novčanica. Od njezinog izgleda, teksture pa do načina kako novčanica izgleda dok se okreće na suncu. Detalje možete vidjeti ovdje. 

Ako i dalje imate bilo kakve nedoumice vezane uz euro, odgovore možete pronaći u našoj seriji tekstova. 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap