Stožer: Vlada će ovoga tjedna objaviti “izlaznu strategiju”

Josip Mihaljević
21. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke u 14 sati. Imamo 27 novooboljelih.

stožer civilne zaštite

Foto: Youtube screenshot

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je najnovije podatke vezane za epidemiju koronavirusa u Hrvatskoj.

“U protekla 24 sata u RH detektirano je novih 27 dijagnosticiranih bolesnika od Covida-19, ukupno 1908. U zadnja 24 sata napravili smo 664 testa.

Nažalost, od jučer je preminula jedna bolesnica u KB Dubrava, 1932. godište sa značajnim kroničnim bolestima. Ukupno je u RH preminulo 48 bolesnika”, kazao je Beroš.

U odnosu na jučer, iz bolnica su puštene dvije osobe koje su ozdravile, a iz kućnog liječenja ozdravljenih imamo 29. Imamo 801 oporavljenu osobu u RH.

“Želimo naglasiti da se podaci na nivou RH analiziraju i objedinjuju u 12:45. Oni dolaze iz svih zdravstvenih ustanova koje liječe bolesnike, HZJZ-a i HZZO-a. Imamo određeno vrijeme za analizu i prezentiramo ih vama u 14 sati.

Lokalni stožeri imaju svoja 24-satna razdoblja, nekima od 10 do 10, nekima od 16 do 16. Ono što od početka želimo biti jest transparentni, točni i egzaktni”, objasnio je Beroš.

Vlada će ovoga tjedna objaviti “izlaznu strategiju”

Davor Božinović je govorio o opuštanju mjera vezanih za granice sa susjednim zemljama:

“Ta je odluka usklađena na razini EU. Mi ćemo pratiti što se zaključi na razini Europe”, kazao je Božinović.

Krunoslav Capak odgovarao je na pitanje o radu škola i fakulteta:

“Već više puta smo govorili da je moguće popustiti u nekim mjerama zabrana koje smo donijeli. Sve daljnje odluke koje će se donositi, koje će donositi Vlada u suglasnosti s Kriznim stožerom ovise o epidemiološkoj situaciji. Napravit ćemo procjenu rizika i reći što pojedina situacija znači za broj oboljelih u sljedećih nekoliko dana.

Ne mogu odgovoriti na pitanje o školama, ono što ja znam je da nastava teče dobro i mislim da nema nekih potreba što se fakulteta tiče da se akademska godina ne završi online”, kazao je Capak.

Davor Božinović je govorio o zabrani vjerskih okupljanja i kazao kada bi se mogle vratiti mise:

“Dopustite jedan načelan odgovor. Vlada i svi resorni ministri rade na tome da se napravi jedna izlazna strategija, tj. strategija popuštanja mjera. Kada taj posao bude dovršen, a trebao bi biti ovaj tjedan, onda ćemo moći konkretno govoriti o tome. Nama je važno da kada krenemo s popuštanjima da to bude sve dobro odrađeno”, kazao je.

Božinović je na pitanja novinara oko eventualnih popuštanja kazao kako ova situacija neće proći tako brzo, te da svima preporučuje da se probaju organizirati svi poslovi na način koji odgovara onome što su preporuke epidemiološke struke.

Dom u Splitu: “Izvještaj još nije gotov”

Novinari su pitali za već pomalo zaboraljen slučaj proboja koronavirusa u splitski Dom za starije i nemoćne.

“Izvještaj još definitivno nije gotov. Kao što smo rekli, u rokovima koje smo ranije naveli očekujemo završenje tog procesa i donošenje jasnih mjera na osnovu toga. Izvještaj će biti gotov u srijedu ovoga tjedna, znači sutra”, kazao je Beroš.

 

Stožer: Vlada će ovoga tjedna objaviti “izlaznu strategiju”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap