Stigao toplinski val: Žuti i narančasti alarm za Hrvatsku, držite se hlada i pijte dovoljno vode!

Jasmina Grgurić Zanze
30. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

Mjesta za paniku nema, ali starije osobe morale bi narednih dana izrazito paziti na svoje zdravlje. To se posebno odnosi na kronične bolesnike. Najvažniji savjet je piti dovoljno tekućine i držati se hlada, pogotovo tijekom sutrašnjeg dana za koji je izdano žuto, a uzduž cijele obale i narančasto upozorenje kao znak opasnosti.

Najviše temperature bit će uz obalu Ilustracija: Pixabay

Velike vrućine stigle su sa zapada i sjevera Europe i u Hrvatsku, a s njima i ozbiljnija upozorenja. Temperatura zraka danas će se kretati i do 35 stupnjeva, dok se noću neće spuštati ispod 20 °C. Slično vrijeme očekuje nas i u narednim danima, a prema vremenskoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) od srijede možemo očekivati i povremena grmljavinska nevremena s pljuskovima.

Narančasti alarm na obali

Za većinu zemlje DHMZ je danas izdao žuto upozorenje koje označava potencijalu opasnost. Prema Metoalarmu to znači da vremenske prilike nisu neuobičajene, ali potreban je oprez u slučaju da smo aktivni čime se izlažemo riziku, u ovom slučaju od posljedica uslijed toplinskog vala. Svi, a posebice starije osobe, te bi rizike trebale maksimalno izbjegavati, držati se hladovine, piti puno tekućine i ne kretati se previše.

Stanje za sutra još je alarmantnije jer uz žuto upozorenje na cijelom kopnenom dijelu, donosi narančasto za cijeli obalni pojas; Istru, Kvarner i Dalmaciju. Narančasti alarm označava neuobičajene vremenske prilike koje donose opasnost s mogućim štetama i ljudskim žrtvama. Stoga je važno biti svjestan rizika i slijediti uputstva.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je slijedeću tablicu za nadolazeći tjedan:

Tablica: Zavod za javno zdravstvo

Najpoznatiji hrvatski prognostičar Zoran Vakula kazao je danas za HRT da će u Zagrebu sljedećih 7, 8, 9 dana biti među najtoplijim razdobljima, ali ne i najtoplije. Bit će to među prvih pet najtoplijih otkako postoje mjerenja u ovom dijelu godine, ali najvjerojatnije bez rekorda.

Pridržavajte se preporuka

Visoke temperature loše djeluju na kronične bolesnike, posebice one s poteškoćama dišnog sustava. Vrućine djeluju i na širenje krvnih žila, zgrušavanje krvi i snižavanje krvnog tlaka. Kod naglih promjena temperature može doći do infarkta, a zbog dehidracije organizma i zatajenja bubrega. Najopasnije stanje koje nas može zadesiti kod prekomjerenih vrućina je toplinski udar. Stanje je to kolapsa organizma koji nastaje uslijed povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi znojenjem.

Zavod za javno zdravstvo stalno izdaje preporuke za zaštitu od vrućina, a najvažnije su piti dovoljno tekućine, izbjegavati boravak na direktnom suncu, odmarati se, tuširati ili kupati u mlakoj vodi, nositi laganu odjeću i koristiti laganu posteljinu, jesti češće i manje obroke, rashladiti prostorije i prije svega kloniti se vrućine uz vođenje brige o štetnom UV zračenju.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap