Slovaci gube milijarde na budućim mirovinama. Radimo li i mi istu stvar?

Josip Mihaljević
11. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Slovaci imaju sličan mirovinski sustav kao i mi. Podijeljen je na dva obvezna stupa, jedan javni i drugi privatni. Međutim, zbog promjena koje su uveli sredinom 2000-ih godina sve je više dokaza da njihov drugi stup ne funkcionira optimalno. Postavlja se pitanje je li tako i kod nas…

novac

Foto: Unsplash

Slovački mirovinski sustav poprilično je sličan našemu. Što se tiče obaveznog dijela, podijeljen je na prvi stup međugeneracijske solidarnosti, a baš kao i mi, imaju obavezan drugi stup koji predstavlja privatnu štednju građana za mirovinu. Drugi stup su uveli nekoliko godina nakon nas (2005. godine), a zbog globalne financijske krize koja je počela 2008. godine, čini se, napravili su jednu skupu grešku, piše euractiv.com.

Prosječni Slovak prošle godine izgubio 1.500 eura buduće mirovine

grubisic garaca
Poslušajte argumente najvećeg protivnika drugog stupa: "Problem nije u mirovinskom sustavu..."

Bivša vlada i premijer Robert Fico su u 2013. godini izmijenili strukturu ulaganja njihovog drugog stupa, koji je pretežito ulagao u dionice i indeksne/investicijske fondove, u obveznice. Kao što znamo, i naši mirovinski fondovi pretežito ulažu u obveznice.

Međutim, Euractiv piše kako je to za Slovake bio poguban potez. U Slovačkoj, indeksni fondovi ostvaruju prinose od 9-13 posto godišnje, dok im dionice imaju prosječne godišnje prinose od 3-7 posto. S druge strane, obveznice im donose pet puta manje nego indeksni fondovi.

Analitičari su lani izračunali da bi slovački drugi stup, da nije bilo promjene politike ulaganja iz dionica/indeksnih fondova u obveznice danas bio bogatiji za čak 3,4 milijarde eura, dok pojedini procjenjuju da se možda radi i o dvostruko većem iznosu. Samo prošle godine, svaki osigurani Slovak izgubio je oko 1.500 eura buduće mirovine (na godišnjoj razini) što će im dakako utjecati na akontaciju mirovine iz drugog stupa.

Vladajuća koalicija ovih dana ipak razmatra “povratak na staro”, ali kako su na vlasti četiri stranke u koaliciji, baš ona koja je zadužena za mirovinski sustav se ne slaže.

Radimo li i mi istu grešku?

novac
Financijska blogerica analizira mirovinski sustav: "Drugi stup = državni 'bankomat'"

U Hrvatskoj ne manjka kritičara drugoga stupa i relativno često u javnom prostoru možemo čitati pozive za njegovim ukidanjem. Ali, kada je već tu, treba istaknuti i onu kritiku koja se odnosi na strukturu ulaganja.

Čak dvije trećine ukupnih sredstava drugog stupa uloženo je u državne obveznice. Da, one osiguravaju koliko-toliko stabilan i niskorizičan prinos, ali se u proteklom desetljeću puno bolje moglo zaraditi na dionicama.

Slovaci su jednostavno imali peh s tajmingom – prije globalne krize su ulagali u dionice (koje u krizi snažno potonu), a kada je krenuo oporavak (i kada dionice snažnije rastu) počeli su štedjeti u obveznicama. Mi, s druge strane, od početka glavni dio novca ulažemo u obveznice

Slovaci gube milijarde na budućim mirovinama. Radimo li i mi istu stvar?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap