Ruža Tomašić: “Idem u penziju, čuvat ću svoje unuke i trošit kanadsku mirovinu”

Josip Mihaljević
12. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Vijest tjedna iz Europskog parlamenta pobjeda je Ruže Tomašić, koja se uspjela izboriti za ukidanje zabrane izlova plave ribe u Jadranu. Nakon što proces privede kraju, Ruža Tomašić je najavila odlazak u mirovinu sredinom 2021. godine.

ruza tomasic

Foto: Ruža Tomašić | Youtube screenshot

Ruža Tomašić ovoga je tjedna u Strasbourgu uspjela izboriti ukidanje zabrane izlova plave ribe u Jadranu, a to je bio jedan od njenih glavnih fokusa posljednjih nekoliko godina u Europskom parlamentu. Nakon što proceduru privede kraju, najavila je i odlazak u mirovinu 30. lipnja 2021. godine, piše u srijedu Jutarnji list. U Europskom parlamentu će je zamijeniti Ladislav Ilčić.

“Izabrala sam taj datum jer do tada bih trebala dovršiti neke poslove i obaveze koje imam u EP-u i u odborima za poljoprivredu i ribarstvo. Ovu najvažniju inicijativu oko plave ribe sam uspjela ostvariti, i to je dokaz da zastupnici trebaju biti ustrajni u svom inzistiranju da naprave nešto za svoje birače koji su ih izabrali. Komisija često ima neke svoje ciljeve koji nisu baš u interesu lokalnog stanovništva i zato mi je drago da sam uspjela spasiti tisuće radnih mjesta i naš tradicionalni ulov ribe”, kazala je za Jutarnji list.

“Peče me savjest što ne provodim više vremena s unucima”

Odšteta za otkaz u Europskom parlamentu je ogromna: Dobijete preko 400 hrvatskih prosječnih mirovina

Dosta joj je politike, a za godinu i pol odlazi u “totalnu” mirovinu, ali je otvorena za savjetovanje svojim političkim istomišljenicima koji se okupljaju oko Miroslava Škore.

“Vi znate kakva sam ja – ako u nešto ne vjerujem, neću se ni pomaknuti, a ako vjerujem, ići ću ako treba i glavom kroz zid. Već dugo me peče savjest što ne provodim više vremena sa svojom unučadi, a djeca brzo rastu. Ne, ne brinem se oko mirovine, čeka me jako dobra kanadska, imala sam dobru plaću i puno uplaćivala u fond. Idem na svoju Korčulu i već sam si dala napraviti majicu s natpisom ‘Ništa ja više ne moram, ja sam se namorala'”, kaže Ruža Tomašić.

Europski dodatak na mirovinu iz Kanade

Naše zastupnike u EU parlamentu čeka 1.000 eura dodatka na mirovinu po mandatu!

Međutim, kanadskoj mirovini sigurno neće škoditi i europski “dodatak” na mirovinu, koji iznosi više od tisuću eura po mandatu! Europaralementarci po godini mandata ostvaruju pravo na dodatak na mirovinu od 238 eura po mandatu. Mandat traje pet godina, a za jedan cijeli – dobiju dodatak od 1.194 eura, što je na razini saborske mirovine u Hrvatskoj.

Tomašić je u Europski parlament izabrana 2013. godine, a ukupno je na tu poziciju birana tri puta. Ukupno će, ako sve prođe prema planu, ostvariti osam godina staža u Europskom parlamentu, što će značiti i dodatak na mirovinu od čak 1.904 eura. Kada to zbrojimo s kanadskom mirovinom, Tomašić će, ako iskoristi svoje pravo na europski dodatak, imati jednu od najvećih mirovina u Hrvatskoj.

Ruža Tomašić: “Idem u penziju, čuvat ću svoje unuke i trošit kanadsku mirovinu”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap