Rad dok ne odapneš: Ni Britanci ne mogu živjeti od mirovine pa će raditi i u 70-ima

Jasmina Grgurić Zanze
3. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

‘S posla na groblje’ očito nije popularna uzrečica samo u Hrvatskoj, nego i Velikoj Britaniji gdje najnovija istraživanja pokazuju alarmantne podatke. Zbog sve većih troškova života i malih ušteđevina čak 75 posto Britanaca neće si moći priuštiti umirovljenje sa 65 godina. Pritom, procjenjuje se kako će ih čak 20 posto raditi i u 70-im godinama života.

Poruka hrvatskih umirovljenika Foto: Marko Matijević | mirovina.hr

Male mirovine nedostatne za život nisu boljka samo hrvatskih umirovljenika. Iako bi se svaki od njih rado mijenjao za umirovljenička primanja Britanaca, oni se sve više odlučuju što duže ostati na tržištu rada. Dok proširenje prava na rad u umirovljeničkoj dobi čeka i Hrvate, pri čemu ih je trenutno svega oko 4.000 zaposleno na pola radnog vremena, procjenjuje se kako će u budućnosti čak 23 milijuna Britanaca morati raditi duže od 65.

Izblijedjela slika lagodne mirovine

Naime, zbog rastućih troškova života, čak 75 posto zaposlenih u Velikoj Britaniji ne mogu si priuštiti prestati radi nakon 65. godine, piše Daily Mail. Procjenjuje se kako će 20 posto radnika ostati raditi sve do sredine pa čak i kasnih 70-ih godina života. Istraživanja pokazuju kako su za to odgovorni ne samo sve veći troškovi, nego i niske ušteđevine koje stoje na putu umirovljenja.

Rad uz mirovinu: Zaposlenih umirovljenika najviše u Zagrebu, Primorju i Dalmaciji

Slika mirnog i lagodnog življenja nakon 65. godine donedavno je predstavljala nadu milijunima radnika diljem Europe. No, čini se kako se takvom prizoru više nemamo razloga previše veseliti, u prvom redu zbog sredstava nedovoljnih za život koji bi umirovljenicima trebao omogućiti određeni stupanj bezbrižnosti. Jedan od načina da se na to utječe nažalost je rad i nakon 65. godine. Na tragu sve manje održivih mirovinskih sustava je i produljenje radnog vijeka do 67. godine koji će u Hrvatskoj mirovinskom reformom biti uveden već početkom 2030-ih godina.

Baby boom generacija

Umjesto da razmišlja o bezbrižnom umirovljenju, sve više starijih osoba u Hrvatskoj planira kako što dulje ostati na tržištu rada, iako neki uvjete za mirovinu imaju i nekoliko godina ranije. Ipak, radije se odlučuju raditi koju godinu dulje jer su plaće najmanje dvostruko veće nego mirovine. Odmah nakon toga planiraju i kako se honorarno ili putem ugovora o radu na pola radnog vremena po umirovljenju iznova zaposliti.

Postalo je to pitanje preživljavanja i u Velikoj Britaniji gdje brojka zaposlenih nakon 65. godine iz godine u godinu raste. Očito su fraze “s posla na groblje” i “rad dok ne odapneš” postale sve veća realnost s kojom se susreće “baby boom” generacija od koje se danas očekuje da radi – do kada god može.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap