Mirovine u listopadu iznose samo 37 posto prosječne plaće!

Jasmina Grgurić
20. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Prosječna mirovina isplaćena u listopadu za 1,14 milijuna umirovljenika prema općim propisima iznosi 2.643 kune. Kako je prosječna plaća, prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, za kolovoz iznosila 7.118 kuna, udio mirovine u njoj iznosi svega 37 posto. Plaće rastu brže nego što se mirovine usklađuju tek za prethodno polugodište.

Novac foto: Marko Matijević|mirovina.hr

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je danas podatke o mirovinama isplaćenima u listopadu. Prosječna mirovina za 1,14 milijuna umirovljenika prema općim propisima iznosi 2.643 kune. Većina ih prima manje od toga iznosa. Tako 732.788 korisnika ima mirovine ispod 3.000 kuna, odnosno do prosjeka od 2.733 kune, što čini 65 posto.

Mirovine koje se određuju kao najniže ujedno su i najmanje. Prima ih više od 270 tisuća umirovljenika s prosjekom primanja od svega 1.782 kune. Oko 215 tisuća obiteljskih te više od sto tisuća invalidskih mirovina iznose u prosjeku oko 2.140 kuna.

Oko 3.700 kuna ostvaruju umirovljenici koji su radili 40 i više godina, a ukoliko su otišli u starosnu mirovinu, taj iznos prelazi 4.000 kuna. Prema Zakonu o najvišoj mirovini, ona za oko 1.700 njezinih korisnika iznosi 7 i pol tisuća kuna.

Hrvatska ima najniži udio mirovine u prosječnoj plaći. Pogledajte kako se kretao od 2008.!

Državni zavod za statistiku danas je objavio i podatke o prosječnoj plaći isplaćenoj u rujnu. Ona i dalje raste pa sada iznosi 7.118 kuna, što je na godišnjoj razini nominalno više za 5,9 posto, a realno za 2,7 posto, dok je riječ o rastu od oko jedan posto u odnosu na srpanj.

Rast mirovina ne prati toliki rast plaća, prvenstveno zato što se usklađivanje radi u odnosu na prethodno polugodišnje razdoblje pa umirovljenička primanja za plaćama neprestano kaskaju. A kaskaju i za povećanjem cijena, što je posebno vidljivo u sadašnjem periodu poskupljenja, što će se odraziti tek na usklađivanju slijedeće godine.

Dakle, prosječna mirovina isplaćena u listopadu iznosi tek 37 posto prosječne kolovoške radničke plaće. Kada na stranu stavimo mirovine koje se isplaćuju umirovljenicima prema međunarodnim ugovorima, prosječna mirovina penje se na 2.972 kune te tako iznosi ipak nešto pristojnijih 41 posto udjela u plaći.

Mirovine u listopadu iznose samo 37 posto prosječne plaće!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap