Projekt “Zaželi” ide dalje: Ukupno zaposleno preko 13 tisuća žena za više od 73 tisuće starijih

Josip Mihaljević
5. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Glavni savjetnik ministra rada Luka Čirko gostovao je u programu Hrvatske radiotelevizije na temu uspješnog projekta”Zaželi”. Pritom je otkrio koliko je ukupno žena do sada zaposleno, ali je najavio i početak treće faze projekta.

Sisačka biskupija/Zaželi

Projekt “Zaželi” jedan je od najpopularnijih i najuspješnijih programa u kojem su glavni dobitnici žene koje teško nalaze posao i stariji građani kojima je potrebna pomoć u kući. Savjetnik ministra rada Luka Čirko gostovao je na Hrvatskoj radioteleviziji i otkrio brojke za cijelu Hrvatsku.

Priča je počela prije samo tri i pol godine.

Dok nije dobila pomoćnicu, starija i nemoćna žena uopće nije izlazila iz kuće

“Kroz 1. fazu projekta Zaželi ukupno smo ugovorili 322 projekta. Oni su imali za cilj zaposliti oko 6000 žena te su te  pružale pomoć za 30 tisuća krajnjih korisnika. Za tu prvu fazu smo utrošili oko milijardu kuna. Prošle godine završila je prva faza, a kako je interes i potreba bila velika, raspisali smo drugu fazu u siječnju prošle godine i ta je faza još u tijeku”, kazao je Čirko.

Projekt je nazvao uspjehom i kazao da je ispunio očekivanja. Najviše se koristio u ruralnim krajevima. Kada uključimo drugu fazu, brojke Ministarstva rada kažu da je obuhvaćeno više od 700 projekata – zaposleno je više od 13 tisuća žena i pružena je pomoć za 74 tisuće krajnjih korisnika.

Osim što pomažu starijima, žene tijekom projekta imaju priliku učiti nove vještine pa se dobar dio njih i zaposli. Program se financira europskim novcima pa se postavlja pitanje koliko još sredstava možemo povući, odnosno, prijeti li projektu gašenje?

“Mi smo u ovom programskom razdoblju financirali dvije faze projekta. Ukupno 700 projekata koji su rezultirali zaposlenjem preko 13 tisuća žena te je obuhvaćeno 73 tisuće krajnjih korisnika. Projekt se pokazao iznimno uspješnim te on sigurno neće stati. Mi smo u fazi novog programskog razdoblja, i “Zaželi” faza tri će sasvim sigurno biti zastupljena i u sljedećem financijskom razdoblju”, poručio je Čirko.

 

 

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap