Preminuo Silvije Tomašević, veliki komentator iz Vatikana i Rima

Jasmina Grgurić
18. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Preminuo je Silvije Tomašević (71), hrvatski novinar i publicist, komentator i poznavatelj talijanskih prilika te dopisnik Hrvatske radio televizije i Večernjeg lista iz Rima i Vatikana od 1984. godine. Umro je danas u Rimu od posljedica teške bolesti.

Silvije Tomašević (Snimak zaslona: Youtube/Al Jazeera)

Preminuo je Silvije Tomašević (71), nagrađivani hrvatski novinar i publicist, komentator i poznavatelj talijanskih prilika te dopisnik Hrvatske radio televizije i Večernjeg lista iz Rima i Vatikana, javlja Večernji list.  Umro je danas u Rimu od posljedica teške bolesti.

Gledatelji ga pamte po javljanjima iz Italije, a posebno po razgovorima s papama, među kojima i Franjom kojemu je imao prilike postavljati ekskluzivna pitanja. Taj je posao predano radio dugih 37 godina, balansirajući vješto između ključnih političkih i vjerskih pitanja.

Tomašević je rođen 6. studenog 1949. godine, a u novinarstvu je od 1970. kada je započeo pisati iz Rijeke za Večernji list. Od 1973. dopisnik je Večernjeg lista iz Slavonskog Broda, a od 1974. prešao je u Vjesnik. Od 1975. je u uredništvu Vjesnika u Zagrebu, novinar u unutarnjoj politici, a zatim postaje urednikom više rubrika da bi na koncu postao urednikom vanjske politike odakle odlazi 1984. za dopisnika Vjesnika i Večernjeg lista iz Italije i Vatikana od 1984. do 1989. godine.

Od 1990. dopisnik je iz Rima i Vatikana za Slobodnu Dalmaciju. Iz Rima i Vatikana javlja se za hrvatski radio i televiziju (HRT). Piše za hrvatsku novinsku agenciju HINU te se javlja za britanski radio BBC i njemački radio Deutsche Welle.

Od 1992. do 2006. godine radio je na radiju RAI Internazionale. Izvještavao je i za Radio Vatikan na hrvatskom. Za talijanski list Il Manifesto pisao je od 1989. do 1990. godine. Od 1991. pisao je za dnevnik Roma iz Napulja, zatim za tjednik Internazionale. U Rimu je 1992. pokrenuo časopis na talijanskom jeziku Le Religioni nei Balcani. Od 2013. godine pokrenuo je dvojezični hrvatsko-talijanski časopis MM Minoranze-Manjine.

Preminuo Silvije Tomašević, veliki komentator iz Vatikana i Rima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap