Premijer Plenković referendum nazvao pokušajem koji je ispolitiziran i plaši ljude

Jasmina Grgurić
29. travnja 2019.
Novosti
A- A+

“Dobna granica za odlazak u mirovinu sa 67 godina postoji iz vremena zakonskih izmjena SDP-ove vlade. Tada ovi isti sindikalni čelnici nisu pokrenuli referendum, nisu pokrenuli prikupljanje potpisa i očito su s time bili zadovoljni” – rekao je na prvi dan referendumske inicijative premijer Andrej Plenković.

plenković

Foto: Andrej Plenković | Youtube screenshot

Istaknuo je da je mirovinska reforma dobila sjajne ocjene Europske komisije kao prava, strukturna i cjelovita reforma, kao i agencije Moody’s i Standard & Poor’s. Podsjetio je kako su u mandatu ove Vlade mirovine povećane 7,54 posto, a da će od 1. srpnja one najniže narasti dodatnih 3,18 posto.

“Osobno sam inzistirao na tome, nema diskriminacije umirovljenika. Omogućujemo postojećim umirovljenicima da se vraćaju na tržište rada. Već ih 10 tisuća radi. Mislim da je taj pokušaj referenduma dosta ispolitiziran da se vraćamo na 65, da se javnost nekako prepadne misleći da će svi raditi do 67, što jednostavno nije točno” – dodao je premijer za N1 televiziju.

Građani stoje u redu da bi dali potpis protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina!

Kao što i ministar Marko Pavić to često puta znao reći, i Plenković je iskoristio argument ranog kretanja na tržište rada. Tako ako je netko počeo raditi sa 19 godina, u mirovinu će sa 60.

“Moramo biti svjesni da se okolnosti mijenjaju, da ljudi žive dulje, da je zdravstveni sustav bolji te da u konačnici nije neobično da moramo ići u smjeru prosjeka rada na razini Europske unije. U Hrvatskoj se prosječno radi 30 godina, u jednoj Njemačkoj 37,5 godina. Ako želimo ići naprijed, imati održivi sustav, smanjiti troškove za proračun, onda je ova mirovinska reforma pravi put” – zaključio je premijer Andrej Plenović.

Premijer Plenković referendum nazvao pokušajem koji je ispolitiziran i plaši ljude
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap