Predstavljamo vam engleski mirovinski sustav, mirovine za 2018. se vrte oko 13 tisuća kuna

Josip Mihaljević
11. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

Večeras u 20.00 hrvatska reprezentacija igra utakmicu protiv Engleske u polufinalu Svjetskog prvenstva. I dok će nogometaši odmjeriti snage, mi smo provjerili kako žive engleski umirovljenici. Oni bi hrvatske umirovljenike pobijedili sto naprema nula, budući da su engleski umirovljenici primaju jedne od najviših mirovina u Europi.

engleski umirovljenici

Foto: Youtube screenshot

Englezi se teško snalaze u njihovom mirovinskom sustavu, a posljednjih desetljeća on doživljava nekoliko reformi. Danas u Engleskoj postoje tri vrste mirovina koje su dodatno podijeljene u sedam različitih podvrsta.

Unatoč tome, njihov mirovinski sustav je među najboljima na svijetu, kao što ste mogli čitati na našem tekstu o deset najboljih zemalja za umirovljenike.

Sve do 2016. godine, engleski radnici su na različite načine stvarali ušteđevinu za mirovinu, koju oni nazivaju pension pot. Od 2016. nadalje, poslodavci će sve radnike morati automatski prijaviti u za neku vrstu štednje za mirovinu, a radnik može odabrati koliki će iznos uplaćivati svaki mjesec. Trenutačno, minimum je 1% plaće, ali s tim iznosom neće imati nikakvu mirovinu, piše expatica.com.

Kako do mirovine?

Kako biste se uopće kvalificirali za englesku mirovinu, trebat će vam državni broj osiguranja. Svim Englezima se on automatski dodjeljuje neposredno prije 16. rođendana.

Za minimalnu mirovinu trebate raditi 10 godina, a za punu mirovinu 35 godina. Ukoliko ste radili više ili manje od navedene brojke, očekuje vas penalizacija ili povećane mirovine.

Svi su dužni uplaćivati u Nacionalni mirovinski fond, koji je zamišljen kao I. mirovinski stup. Glavna zadaća ovoga stupa je osigurati svim građanima minimalna primanja, koja su sama po sebi nedovoljna za život.

Iz tog razloga brojni umirovljenici uplaćuju u okupacijski mirovinski fond, ali i dobrovoljne, privatne fondove koji će im pomoći u štednji.

Trenutačni prag za ulazak u mirovinu je 65 godina za muškarce i 63 za žene, a uskoro će podići te brojke na 66 za muškarce i 65 za žene.

Prosječna primanja

Svi koji se kvalificiraju za punu mirovinu (65/63 godine starosti i 35 godina radnog staža), od državne mirovine mogu očekivati oko 5.650 kuna mjesečno.

Na taj iznos dodaje se okupacijska mirovina i eventualna štednja u privatnim fondovima, koja je kod njih rasprostranjenija nego u Hrvatskoj.

Kada se skupi sve zajedno, brojke izgledaju odlično. Prema najnovijim podatcima, radnici koji će 2018. godine mogu očekivati rekordno visoke mirovine, čiji prosjek iznosi primamljivih 13.800 kuna mjesečno, piše express.co.uk. Veliki dio toga je neoporeziv, a što je mirovina veća od ovog iznosa, porezi drastično rastu.

Može se reći da je njihov mirovinski sustav fleksibilan, ali puna toga ovisi o samom radniku. Ukoliko radnik još kao mlada osoba nije krenuo s adekvatnom štednjom, imat će mizernu mirovinu s kojom ne može preživjeti. Procjenjuje se da oko 46% sadašnjih radnika misli da se nisu dovoljno dobro pripremali za mirovinu, a druga polovica smatra kako su se kvalitetno pripremili i osigurali komfornu mirovinu.

Predstavljamo vam engleski mirovinski sustav, mirovine za 2018. se vrte oko 13 tisuća kuna
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap