‘Predsjedniku je lako’: Francuzi ponovno prosvjedovali zbog mirovinske reforme, ne žele raditi do 64. godine

Milan Dalmacija
2. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Nastavljeni su prosvjedi u Francuskoj zbog mirovinske reforme kojom se nastoji povisiti dob za odlazak u mirovinu sa 62 na 64 godine. Dok vlasti poručuju kako nema pregovora, sindikalisti bi mogli imati problema s okupljanjem prosvjednika zbog inflacije.

Prosvjedi u Francuskoj se nastavljaju. | Foto: Screenshot: YouTube/Daily Mail

Prosvjedi koji se u Francuskoj održavaju zbog protivljenja mirovinskoj reformi predsjednika Emmanuela Macrona nastavljeni su i ovoga utorka. Deseci tisuća ljudi marširali su u gradovima diljem zemlje, a ankete pokazuju kako se većina građana protivi povišenju dobi za odlazak u mirovinu sa 62 na 64 godine.

Pola milijuna prosvjednika u Parizu

francuska
Jesu li prosvjedi u Francuskoj opravdani? 'Ako moram raditi dvije godine duže, to znači živjeti dvije godine manje'

Podaci policije, sindikata i francuskih medija pokazuju kako je u Marseilleu, Lyonu, Reimsu i Montpellieru zabilježen veći broj prosvjednika nego 19. siječnja, kad je održan prvi prosvjed protiv mirovinske reforme, o kojem smo već pisali. Sindikati navode da se u Parizu okupilo oko pola milijuna ljudi, prenosi Index.

– Predsjedniku je lako. On sjedi u stolcu, može raditi čak i do svoje 70. godine. Ne možemo tražiti od krovopokrivača da rade do 64. godine, to je nemoguće”, rekla je vozačica autobusa Isabelle Texier na prosvjedu u gradiću Saint-Nazaireu.

Nema pregovora o reformi

Štrajkaši su poremetili rad rafinerija nafte, javnog prijevoza i škola. S druge strane, zabilježen je manji broj odlazaka s radnog mjesta u pojedinim granama gospodarstva u usporedbi s 19. siječnjem. Razlog tome je rastuća inflacija, zbog čega mnogi ne žele preskočiti svoju dnevnicu. Sindikati ovdje imaju problem, jer će im zbog toga biti sve teže okupljati prosvjednike.

Istovremeno, francuske vlasti tvrde da o mirovinskoj reformi nema pregovora. Macron, pak, naglašava kako je ovaj potez od ključnog značaja za održivost mirovinskog sustava u kojeg bi se, prema procjenama, godišnje slilo dodatnih 17,7 milijuna eura doprinosa, o čemu je već bilo riječi na našem portalu. No, sindikati inzistiraju na tome da postoje i drugi načini povećanja prihoda, primjerice oporezivanjem superbogataša.

prosvjedi u francuskoj
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap