Praznik rada bez proslave uz grah, prosvjed za radnike preko interneta!

Jasmina Grgurić Zanze
30. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Međunarodni praznik rada po prvi put u povijesti proći će bez zajedničke proslave uz zabavu i grah po parkovima i trgovima, ali i bez radničkih prosvjeda. Ipak, Savez samostalnih sindikata Hrvatske održat će prosvjed na internetu pod sloganom “Radnicima hvala – ali prvo prava” 1. svibnja od 11 do 12 sati.

Praznik rada 2018 Foto: Marko Matijević | mirovina.hr

Prvi svibanj ove će godine po prvi put u povijesti proteći bez okupljanja sadašnjih i bivših radnika, nezaposlenih i umirovljenika koji su mirovinu stekli upravo mukotrpnim višedesetljetnim radom. Neće biti okupljanja po trgovima i parkovima uz zajedništvo, zabavu i vojnički grah, ali i prosvjed. Njega će Savez samostalnih sindikata Hrvatske održati online pod sloganom “Radnicima hvala – ali prvo prava” na Međunarodni praznik rada od 11 do 12 sati.

Dvostruka žrtva radnika zbog krize

E-prosvjed bit će organiziran putem platforme Zoom. Za uključenje u prosvjed bit će se potrebno prethodno registrirati, ali moći će se pratiti i uživo online na Facebook stranici SSSH. Zamijenit će to tradicionalnu povorku za radnička prava, a koju je zaustavila epidemija koronavirusa.

prvi maj grah
Kako su nam ukrali Prvi maj: Pitali smo umirovljenike kako su prije slavili praznik rada

“Ova kriza još je jednom pokazala vrijednost svih radnika za funkcioniranje društva i naš svakodnevni život. To se odnosi na zdravstvene radnike, ali i one koji su rijetko u fokusu javnosti, a bez čijeg se rada normalan život ne može odvijati, kao što su trgovci, čistači, skupljači otpada, policajci, vatrogasci, graditelji i drugi. Ne smijemo zaboraviti ni sve one radnike koji zbog epidemioloških mjera uopće ne mogu raditi, iako je i njihov doprinos našem životu značajan. Mnogi im ovih dana zahvaljuju, ali radnicima su prvo potrebna bolja prava – veće plaće, bolji uvjeti rada, uključujući i bolju zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu, prava koja će se poštovati” – priopćili su iz Sindikata u povodu Međunarodnog praznika rada.

Kriza je, dodaju, jasno pokazala neodrživost postojećeg društveno-ekonomskog sustava. Još jednom će se ogroman javni novac potrošiti na sprečavanje kolapsa ekonomije. Radnici će podnijeti dvostruku žrtvu – na svojim plaćama i radnim mjestima, ali i kao porezni obveznici.

Pravedniji društveni i ekonomski razvoj nakon krize

“Ova kriza prilika je da jasno kažemo da nema povratka na staro, nego da je vrijeme za novu paradigmu društvenog i ekonomskog razvoja. Ona mora biti socijalno pravednija, ali i napokon ozbiljno adresirati problem ekološke održivosti našeg planeta. Novi smjer društveno-ekonomskog razvoja mora biti temeljen na načelima ekonomske demokracije i socijalne pravednosti. Vodeći računa podjednako o ekonomskoj i socijalnoj dimenziji, javne politike moraju jačati solidarnost i socijalnu koheziju, te smanjivati siromaštvo i socijalnu nejednakost” – zaključili su iz Sindikata.

U virtualnom prosvjedu radnice će svjedočiti o utjecaju krize na njihov rad i radna mjesta, a vodstvo SSSH govorit će o zahtjevima i viziji rada i svijeta po mjeri čovjeka i budućnosti koja nas čeka kad najgori dio epidemije prođe. U prosvjedu će sudjelovati i udruge civilnoga društva koje će govoriti o drugim aspektima krize i rješenjima.

SSSH poziva građane da se za sudjelovanje u prosvjedu registriraju preko ove poveznice.

Praznik rada bez proslave uz grah, prosvjed za radnike preko interneta!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap