Poznati stručnjak za sigurnost: “Odmah obrišite ova dva podatka s Facebooka”

Josip Mihaljević
9. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Frank Abagnale poznati je američki prevarant koji je na genijalne načine između svoje 15. i 21. godine varao ljude i krao im novac. Međutim, danas ipak radi na “dobroj strani”, a trenutačno je sigurnosni savjetnik. Evo što savjetuje ljudima o njihovim Facebook profilima, koje smatra vrlo nesigurnima.

prevarant

Foto: Frank William Abagnale Jr. | Youtube screenshot

Abagnale je rođen 1948. godine, a od 15. do 21. godine proslavio se na negativan način. Bio je iznimno kreativan u lažiranju informacija i svog identiteta i prijevarom je iskorištavao tuđu lakovjernost. Čak je dva puta pobjegao policiji, a jednom i iz zatvora.

Nakon što je odslužio zatvorsku kaznu, zaposlila ga je američka država i to kao sigurnosnog stručnjaka. Zaključili su da ga je bolje imati na svojoj strani nego bilo gdje drugdje.

Nedavno je Abagnale dao intervju za Yahoo.com, u kojem je savjetovao svima da mijenjaju podatke na svojim Facebook profilima:

“Ako ste na Fejsu, evo vam odmah dvije stvari koje nikad nemojte zaboraviti. Nikad nemojte nikome reći gdje ste rođeni i datum rođenja. S te dvije stvari postoji 98% šanse da vam netko poput mene ukrade identitet, samo to mi je potrebno”, kazao je.

Abagnale je napisao i knjigu u kojoj savjetuje ljudima kako da se zaštite od prevaranata svih vrsta. Evo pet najčešćih savjeta za koje tvrdi da će vas riješiti problema u najvećem broju slučajeva

1. Čuvajte vaš identitet

Prijevare starijih: Taktike kojima se prevaranti služe i kako se zaštiti!

Čim vam netko spomene da morate dijeliti osobne ili financijske informacije, to vam je alarm. Odmah povećajte oprez i ako je moguće – zatražite osobu s kojom pričate potvrdu da to čini po službenoj dužnosti.

2. Ne vjerujte pričama o sigurnim ulaganjima

Nemojte vjerovati ljudima koji vam tvrde da će “udvostručiti” vaš ulog ili da mogu garantirati za siguran povrat uloženog. Iskren i kvalificiran financijer zna da u tom poslu nema garancija.

3. Čuvajte dokumente

Čak i ako ste prešli na računalo, nemojte sve podatke i dokumente držati na jednom uređaju. Probajte isprintati važne dokumente i čuvajte ih na sigurnom, a poželjno je i staviti ih na neki drugi uređaj za pohranu memorije poput USB sticka.

4. Ako vas zove nepoznati broj, razmislite dva puta…

Naravno da ne možete baš sve potrebne kontakte imati zapamćene u telefonu, ali nepoznat broj može biti opasan. Kada se odlučite javiti nepoznatom broju, nemojte previše govoriti jer razgovor s one strane može biti sniman. Nemojte otkrivati nikakve informacije o sebi dok se druga strana jasno ne predstavi i ne kaže što treba. Ako osjetite da muljaju, odmah poklopite slušalicu.

5. Čuvajte si srce…

Velik dio prijevara događa se preko stranica za upoznavanje. Ako se upoznate preko interneta, ne možete biti sigurni da se osoba s kojom komunicirate doista točno predstavlja. Prije nego što emocije prevladaju, Abagnale predlaže da zatražite neki oblik dokaza da pričate s pravom osobom (fotografija s neke lokacije, fotografija s posla, fotografija s dokazom itd.), a ne prevarantom.

Na sve to ovaj majstor sitnih prevara dodaje da su one lakše nego ikada:

“Danas je lakše prevariti nekoga otprilike četiri tisuće puta nego kada sam ja to radio prije 50 godina. Tada nije postojala sva ova silna tehnologija, a komunikacijske forme danas su puno podložnije prijevari”, kazao je.